У општинском Центру одржана обука за стручне раднике у социјалној заштити „Насиље над старијим особама, специфичности, препознавање и стратегије превенције“

slika

У среду, 27. фебруара у просторијама општинског Центра за бригу о старима,  деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Булевар Милутина Миланковића 34, одржана је прва  овогодишња обука намењена стручним радницима из установа социјалне заштите за смештај одраслих и старих лица, по акредитованом програму на тему „Насиље над старијим особама, специфичности, препознавање и стратегије превенције“ коју је организовало и реализовало Удружење Снага пријатељства „Амитy“.

У оквиру обуке на ову актуелну и веома значајну тему о нормативно-правном оквиру као и стратегијама превенције, заштите и препознавања насиља над старима говориле су социјална раднице са дугогодишњим искуством из праксе Нада Сатарић и Весна Милићевић.

Након обраћања Наде Сатарић, испред организатора, која је појаснила разлоге и значај ове обуке за стручне раднике у установама за смештај одраслих и старих, присутне колеге из више државних и приватних установа социјалне заштите резиденцијалног типа из више градова  испред  домаћина је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић предочивши колегама могућности коришћења капацитета Центра за едукације грађана као и обуке стручних радника како би постигли највиши  степен пажње свих у заштити права најстаријих грађана посебно истакавши опредељеност општине и Центра да подрже сјајне иницијативе  које долазе од локалних удружења посебно удружења „Амитy“ које значајно доприноси својим активностима видљивости присутног насиља и охрабривању жртава да насиље пријаве а професионалце обучи да насиље препознају и предузму све неопходне мере да жртву заштите а насиље спрече. Насиље је недопустиво у било ком облику било где у систему социјалне заштите и бриге. Насиље се не сме игнорисати нити решавати једнократним и једнозначним потезима надлежних. Оно се мора системски онемогућити кроз превентивне активности и преманентне едукације и обуке свих у систему бриге. На тај начин се смањује шанса да се насиље догоди а још више да оно остане невидљиво и непријављено. Сви морамо бити на истом задатку!“ казала је, Милка Миловановић-Минић.

Ова обука је била прилика да се поред усвајања нових знања, размене мишљења изнесу и ставови и предлози професионалаца из различитих установа, како државних тако и приватних установа социјалне заштите који пружају услугу збрињавања и смештаја одраслих и старих лица.

Сви смо у обавези да пријавимо сумњу на насиље, то је не само наша морална грађанска већ и законска обавеза.Посебно је велика одговорност на здравственим, социјалним и свим другим друштвеним установама, укључујући и организације цивилног друштва, и све професионалце који у њима раде да предузму мере у циљу превенције и брзог и ефикасног спречавања насиља над старима.