Симболи Новог Београда

На Двадесетој седници СО Нови Београд, одржаној 11. јула 2003, одборници су усвојили грб Градске општине Нови Београд – велики, средњи и мали грб, и заставу. Одборници су усвојили и Одлуку о употреби и заштити грба и заставе, којом се прецизира њихова употреба.


Застава Новог Београда

Застава је хералдички стег са великог грба Новог Београда. Разликује се од основног грба. Застава је црвена, а на почасном месту, у кантону је застава Београда бело оивичена. У црвеном пољу су три бела усправна правоугаоника распоређена 2+1.


Грб Новог Београда

Сребрни витао дели штит на три поља. Испуњени простор витла (доњи део штита) алудира на грб града Београда (сребрна тврђава на црвеном брегу), на остала два поља налазе се по три сребрна билета 2+1. Комбинација боја (црвено, плаво и бело) подсећа на заставу Србије и некадашње Федерације, чије је седиште Владе на територији Новог Београда. У челенци средњег грба Новог Београда налази се златна бедемска круна са четири видљива мерлона, што означава територију са више од 100.000 житеља. Чувари на нивоу великог грба Новог Београда су ластавице, весници пролећа, буђења природе и обнове живота; оне су такође симбол настањивања, свијања гнезда, дома коме су увек враћа.


Галерија Симбола