У Блок галерији у петак, 26.априла, у 19 часова, биће отворена постхумна ретроспективна изложбе аутора Душана Ђокића

У Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 26.априла, с почетком у19 часова, биће отворена постхумна ретроспективна изложба слика и цртежа, аутора Душана Ђокића.

Душана Ђокића рођен је 22. априла 1943. године у Београду. Студирао архитектуру, али као рани таленат почео је да уметнички иступа још од гимназијских дана. Од 1955. године објављује карикатуре у “Јежу”. Касније ће то наставити и у гимназијским часописима (“Освит” Наше новине), затим у листу “Студент” током 1960-тих година.

Први самостални наступ има као 14-годишњак (ментор проф. Живан Вулић) 1958. године у III Београдској гимназији. На тој изложби приказује и технике могућег израза и савладаног опсега мотива – уљано сликарство, пастел, цртеж, акварел, графика, монотипија. У V Београдској гимназији реализује фреску већег формата (преко 50 квадрата) и гигантске портрете за приредбе, карикатуре на јавним паноима. На студентским акцијама у Тршићу 1964. год. уређује зидне новине и за то добија посебно признање.

На Архитектонском факултету у КМА поред ангажовања око издавачке делатности уз Машића, организује самосталну изложбу цртежа 1965. године и заједно излаже са већ познатим уметницима из других рапублика.

Тек 1968. године по безрезервној подршци и препоруци др. Лазара Трифуновића, излаже компактан циклус нових цртежа у КНУ, на којима је радио преко пет година и чији се корени могу видети у серијама објављеним у часопису “Гледишта” као вињете.

После изложбе на Коларцу, Ђокић приказује своја претежно цртачка остварења и графике у периоду од две деценије, током 1970-1980-тих, да би тек 1990. године боравећи у Панчеву у колонијама Делиблатски песак, као и познатој ликвној колонији Ечка остварио лични (повратак слици). На самосталним изложбама од 1991. године (Београд/Културни центар; Нови Сад/Културни центар; Сремска Митровица/Галерија “Лазар Возаревић”) његово проширено интересовање за феномен боје, простора, материје… води га ка логичном резимирању технике акварела, за коју је још као 10-годишњак добио И награду на Дечјој смотри у Прилипцу. Прво приказује своје нове аквареле у Зрењанину и Београду, а затим, током 1990-тих припрема изненађујуће обимну изложбу од 1000 експоната у Подгоричној Модерној галерији, па 1500 у Градској галерији Ужице, и финале са 2000 експоната 1997. године у Салону Музеја савремене уметности у Београду.

Касније је по сродној шеми представљао изложбе у низу градова Србије – Суботица, Крагујевац, Апатин, све до 2000. године када издаје књигу о акварелу и њу представља заједно са изложбом у Музеју у Краљеву. Један део тих акварелских циклуса излаже у Кувајту, у склопу Универзитетске галерије 2004. године. Од настанка тих циклуса, каткад и непланирано, те минијатуре путују светом – Шпанија, Велика Британија, Кипар, Немачка, САД, Мексико, итд.

Ове активности су имале за последицу учешће у већем броју домаћих и страних колонија, па чак и оних где је Ђокић био уметнички директор или оснивач (Мостови Балкана/Крагујевац, Горњак/Петровац на Млави итд.).

У редакцији часописа “Уметност” сарадник је од 1970. године, а касније током 1970-тих и уредник, затим уредник у новој серији “Уметности” током 1980-тих.

Као селектор организовао је ауторске изложбе “Нова Београдска фантастика” 1980. у Галерији Културног центра Београда, “Арс анд Анималиа” у Галерији 73 у Београду, Панчеву и Чачку. Ауторска изложба “Избор 89 Београд” у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” Димензије ритма у Галерији Културног центра Београда и преко 10 циклуса изложби колажа током 1990-тих, све до данас.

Одржао је низ предавања на тему уметност и јавни простор као и предавање на студијском путовању у иностранству, Немачка (ДААД) 1987. године. Такође је приредио презентације фантастичног цртежа и графике.

У колонији “Сава 07” Брчко, презентирао мапу монотипија као заокружење пола века стварања.

Објавио је збирку библиофилских издања (17 књига) која чине његови акварели.

Добитник је око 30 награда и признања у земљи и иностранству.

Реализовао је преко 60 самосталних изложби у разним дисциплинама: сликарство, акварел, цртеж, графика.

Имао преко 650 наступа на колективним изложбама у земљи и иностранству.

Чланство у ликовним удружењима:

Члан УЛУС-а од 1971, године

Члан УЛУПУДС-а, Секција историчара умет-ности и критичара

Члан АИЦА, Међународног удружења критичара

Члан АСПОРА, Групе глобалне уметничке породице од 2001. године.

Члан Ликовне комуне “Кеј”

Изложба ће бити отворена до 8. маја 2024.г.