Трибином „Да нико не буде мање важан” обележен Светски дан аутизма

slika slika slika slika

Поводом обележавања 2. aприла, Светског дана аутитзма у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржана је трибина „Да нико не буде мање важан” коју је у сарадњи са Центром, организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом Београда.

На трибини су говорили Ивана Ковачевић Гагић мастер дефектолог-олигофренолог, Јована Николовски дефектолог, Сара Бечановић психолог и Ненад Стојановић, политиколог-консултант.

Обраћајући се учесницима трибине, директорка општинског Центра Милка Миловановић Минић је истакла да Центар у сарадњи са Београдским удржењем особа са аутизмом има деценијску традицију и континуитет у одржавању трибина као и других активности усмерених ка подизању степена видљивости особа са аутизмом.

-Настојимо да заједничким трудом окупимо, како чланове удружења, тако и стручњаке и да допринесемо пре свега видљивости особа са аутизмом и њихових породица – рекла је Миловановић Минић.

Континутет оваквих догађаја, како је нагласила, од изузетног је значаја због размене информација, примера добре праксе и закључака који могу да усмере различите одлуке у циљу побољашања услова за живот особа са аутизмом, јер се те потребе мењају у складу са општим друштвеним трендовима, а посебно са повећањем броја деце у популацији са поремећајима из аутистичног спектра.

Сличан тренд је и у земљама у окружењу, у целој Европи па и у свету – рекла је Миловановић Минић и додала да ће Центар и убудуће настојати да се гласно говори о проблемима и животу особа са аутизмом и њихових породица и бити ослонац пре свега социјалној инклузији, а то значи прихватање различитости сваког људског бића и разумевање и поштовање различитих потреба.

У оквиру теме „Да нико не буде мање важан“, стручњаци су информисали присутне родитеље, студенте и стручњаке из области здравства, образовања и социјалне заштите о раним знацима и симптомима развојних одступања, о редоследу корака током процеса дијагностике и шта након постављања дијагнозе.

Посебна пажња је била посвећена правовременом препознавању одступања од развојних норми, као и значају интердисциплинарног приступа и сарадњи стручњака.
Током дискусије родитељи су истакли да им је неопходна подршка те да гломазна и обимна администрација често резултира одустајањем, што особе са аутизмом и њихове породице удаљава од система и могуће подршке.

– Бити родитељ детета са аутизмом није лако, захтева много труда и рада, поверења у стручњаке и спремности да се учи како о конкретним третманима тако и о правима и механизмима да се она остваре истакла је мајка седамнаестогодишњег младића са аутизмом, Данијела Савић из Врања.

Председник Београдског удружења за помоћ особама са аутизмом Београда, Мирко Гојић се захвалио општини Нови Београд и општинском Центру на дугогодишњој подршци истакавши да је континуитет рада са родитељима од изузетног значаја, а да је за родитеље посебно стресан тренутак када деца излазе из образовног система јер нема довољно услуга у заједници којима би били обухваћени.

На трибини је изнета чињеница да је данас кад је о услугама реч, стање много боље него пре двадесет или тридесет година, да постоје дневни боравци, персонални асистенти и финансијска подршка породици особа са аутизмом, али да су они недовољни да обухвате све породице и децу.