Страх и стид препреке да се насиље пријави

slika slika slika

Tрибинa „Да жртве Постану победнице: информиши, оснажи, подржи! Нови Београд уз вас!”, у организацији Виктимолошког друштва Србије (ВДС) и у сарадњи са Општинским центром за бригу о старима, деци и особама с инвалидитетом „Нови Београд“, одржана је 5. децембра 2023. у просторијама Центра Милутина Миланковића 34.

Заједничка порука учесника трибине била је да су страх и стид главне препреке жртвама да пријаве насиље.

Поред представника Виктимолошког друштва Србије, трибини су присуствовали стручњаци Градског центра за социјални рад – одељења Нови Београд, као и представници Министарства унутрашњих послова – Полицијске станице Нови Београд.

Директорка општинског Центра Милка Миловановић Минић, истакла је да се Центар бави рањивим групама у којима насиље често долази од најближих, од чланова породице или неговатеља и зато је веома важно да грађани који припадају овим рањивим групама, буду правовремено и адекватно информисани o томе како и коме да се обрате у случају насиља, на чему ће Центар радити заједно са Виктимолошким друштвом Србије и уз подршку општине Нови Београд.

Она је изјавила да држава Србија има нулту толеранцију према сваком облику насиља, али да је оно често невидљиво, суптилно, да се дешава између нечија четири зида, далеко од очију јавности, али не и комшија, пријатеља и породице, па зато сви морамо да реагујемо и спречимо насиље док није касно.

Председница ВДС Јасмина Николић је истакла да едукативни скупови и трибине доприносе ширењу свести о превенцији насиља, али и механизмима који стоје на располагању жртвама насиља.

Према њеним речима, жртве не пријављују насиље или одустају од пријаве, најчешће због стида и страха од освете насилника, а из тих разлога често ни сведоци не реагују.

-Веома је важно подсетити јавност да је насилника могуће пријавити и анонимно и да су надлежне институције дужне да реагују и по анонимној пријави – рекла је Николић и апелова на жртве насиља да о ономе кроз шта пролазе поделе с неким од поверења, јер чак и кад не оду у полицију, уколико испричају шта се догодило,тај први корак ће кад-тад довести до циља, а то је излазак из насиља.

Горан Перић,инспектор за спречавање насиља у породици у Полицијској управи Нови Београд је истакао да је по Закону о спречавању насиља у породици, полиција прва инстанца којој се насиље пријављује и која прва поступа.

Он је поновио да пријава насиља полицији може да остане анонимна уколико то жртва или сведок нагласе и да по свакој поднетој пријави, полиција озбиљно и одговорно поступа.