Социјални контакти кључни за квалитет живота и достојанство најстаријих

slika slika

Активно старење, подржано од стране локалне заједнице, било је тема трибине „Старење без аутоцензуре“, коју  је у среду 21. јуна, организовао Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд”.

Трибини су присуствовали чланови удружења пензионера Новог Београда и Звездаре, а о књизи под истим називом „Старење без аутоцензуре“, говорила је њена ауторка Радмила Пеција Урошевић.

Током излагања и дискусије, истакнуто је да су недостатак социјалних контаката и неинформисаност, кључни за проблем насиља над старима, као и за квалитет њиховог живота, али и да друштво има обавезу да охрабри старије да о насиљу говоре, па макар то насиље долазило и од чланова најуже породице.

-Неинформисаност је увод у стање потенцијалне жртве – рекла је у уводном излагању директорка Центра Милка Миловановић Минић, поручивши старима да буду отворени и искрени, да не трпе насиље и да га пријаве, јер је то њиховo право.

Она је истакла да упркос брзом темпу савременог живота, не смемо да заборавимо неговање породичних вредности, солидарност, толеранцију, као ни бригу за најстарије и њихов начин живота.

Европа, свет, па и наше друштаво, суочавају се са опадањем стопе рађања и порастом старије популације, рекла је Миловановић Минић, подсетивши на недавно обележавање Дана борбе против насиља над старима и податак да је готово 20 одсто старијих, доживело неки облик злостављања.

-Важно је да о старењу разговарамо отворено, с поштовањем и без цензуре –  нагласила је Миловановић Минић.

Говорећи о животу у трећем добу, ауторка књиге и дугогодишња сарадница центра Радмила Пеција Урошевић, истакла је да сениори заслужују да живе достојанствено и хумано.

Без обзира на то што у демографском смислу, најстарији „притискају“ популацију и фондове, јер је животни век све дужи, она је нагласила да тај живот морају да прате лепота, достојанство и његов квалитет, а као руководилац Волонтерског сервиса на општини Звездара, осврнула се и на важност заједнице у подршци најстаријима.

Посетиоцима трибине, део свог уметничког потенцијала представили су чланови Културно уметничког друштва „Јелече“ са Новог Београда, рецитујући стихове Десанке Максимовић и Мирјане Бобић Мојсиловић, а ауторским композицијама трибину је музички обогатио Миле Ђурић, наставник у пензији

Чланови Удружења пензионера Новог Београда и Звездаре, активно су се укључили у дискусију и подели лична искуства о овој актуелној теми.