Бован са станарима зграде у блоку 30: Решаваћемо проблеме фазно

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Градска општина Нови Београд, упутиће захтев Секретаријату за саобраћај, да станри у блоку 30, у Улици Михаила Пупина број 119, добију пешачки прелаз, а станари ће поставити рампе на улазима у подземну гаражу коју несавесни возачи користе као везу са регуларним саобраћајницама, чиме угрожавају статику зграде – рекао је председник општине Бојан Бован, јуче, 21. марта, приликом разговора са станарима.

Обиласку зграде, на захтев станара, између осталих, присуствовали су Игор Ћурчић директор маркетинга Јавног предузећа „Градско-стамбено“ и Небојша Кузмановић, шеф Одсека за инспекцијске послове у ГО Нови Београд.

Зграда има 11 улаза од којих по два чине једну целину, док је улаз 119 засебан и окренут је ка истоку.

Бован је поручио да је уочено неколико проблема који ће се решавати фазно и да је највећи захват сређивање фасаде и тераса које могу да угрозе безбедност станара.

-За одржавање фасада и кровова као најповољеније решење станарима остаје договор са „Градским-стамбеним“ предузећем, које омогућава да се након израде грађевинског пројекта радови плате у ратама на пет година – поручио је председник општине.

У име својих комшија, о проблемима станара говорила је Милка Марјановић, до новембра прошле године управница на једном од улаза.

Она је истакла да кров на појединим местима прокишњава, на спојевима се јављају пукотине, а због слегања тла попуштају и носеће греде.

-Станари су покренули поступак израде грађевинског пројекта после ког ће се тачно знати који радови су неопходни и колико би коштала санација – рекла је Милка Марјановић.

Она је додала да су износи велики, што код већине власника изазива отпор, али и да је то једини начин да се проблеми реше.

-ЈП „Градско-стамбено“ је вољно да помогне, али смо ми, нажалост, немоћни уколико станари одбију понуду – рекао је Игор Ћурчић. – Отплата на 60 месечних рата је најповољнији начин плаћања у читавом региону. Разумемо социјални моменат, али уколико станари, како управница каже, све одбијају, инспекција има могућност да изда решење и налог да се радови морају извести, а у крајњем случају ту је и привремена мера суда – рекао је Ћурчић.

Кад је реч о гаражама, станари су се пожалили да су их неки власници претворили у пословни простор, односно радионице, а неке су зазидане и припојене стану. Једно од предложених решења за проблем гаражног простора, како се чуло током обиласка зграде, било би формирање удружења власника гаражних места.

Посла за инспецкију биће и у провери легалности зазиђивања простора који је првобитно био пројектован као елеватор за бацање смећа, јер су неки од станара тај простор претворили у купатила из којих често цури вода.

С обзиром на то да је зграда подигнута пре више од пола века и да није одржавана, посла има много, а општина ће, према речима председника, бити спона са градским предузећима у чијој надлежности буде неки од поменутих захтева станара.