Поводом европског дана аутизма одржана трибина „АБА метода-Примењена Анализа Понашања”

slika slika

Поводом обележавања европског дана аутизма у четвртак, 10.10. 2019. у сали 1 општине Нови Београд, одржана је трибина „АБА метода – Примењена Анализа Понашања“. Трибину је организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом у партнерству са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“. Ова трибина је уједно и завршна активност општинског Центра у оквиру Дечије недеље која је ове године у Србији реализована под слоганом  „ДА ПРАВО СВАКО ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“.

У оквиру уводне речи присутне професионалце, родитеље и студенте дефектолошког факултета поздравио је председник удружења Мирко Гојић захваливши се општини Нови Београд и општинском Центру на спремности да увек подрже иницијативе удружења и допринесу видљивости особа са аутизмом и њихових породица.

Директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић се пре свега захвалила присутнима на великом интересовању за ову врло важну тему и сразмерно томе исказаној жељи да се унапреди знање о различитим начинима и приступима у раду како са децом са аутизмом тако и са свом осталом децом која имају потешкоће у социјалној интеграцији како би се допринело  њиховом бољем укупном функционисања у свакодневном животу захваливши се такође и врсним предавачима и професионалцима из Центра Lingua Logos на издвојеном времену у спремности да своје знање и искуство поделе са широким аудиторијумом.

Предавачи, логопеди из „Lingua Logos“ центра: Мр логопед Катарина Анђелковић, кандидат за BCaBA сертификацију, педагог за Сензорну Интеграцију, Томатис практичар  и Мр логопед Јасмина Вујовић, кандидат за BCaBA сертификацију, педагог за Сензорну Интеграцију, Томатис практичар,  током предавања су на одличан начин приближиле АБА методу као једну од првих метода избора у раду са децом са аутизмом и осталим развојним поремећајима.

Циљ предавања је био едукација учесника о теоријским принципима АБА методе и упознавање са практичним примерима који омогућавају већу самосталност и побољшавају ефикасност у процесу рада са децом.

Неке од тема које су обрађене:

Шта је АБА метода?

Митови који прате АБУ у Србији.

На који нацин подићи мотивацију ученика применом појачивача/реинфорцемента?

Учење нових вештина кроз адекватну примену подршке/промпта.

Врсте промпта и његова практична примена.

Циљана употреба стратегија АБА методе у групи (школа, вртић).

Ова трибина је својеврстан допринос подизању свести о светски и нучно доказаној методи у циљу препознавања значаја и шире примене АБА методе и у нашој земљи како код професионалаца тако и код родитеља и студената.

„Са задовољством ћемо наставити са оваквим видом едукације кроз приказ и анализу студије случајева у нашој пракси у партнерству са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, нагласила је директорка Центра „Lingua Logos“, Мр логопед Катарина Анђелковић.