Opština Novi Beograd pokrenula projekat regionalne razmene učenika

slika

Opština Novi Beograd je jedina opština koja organizuje razmenu učenika osnovnih škola sa svoje teritorije sa njihovim vršnjacima iz regiona. Ove nedelje đaci novobeogradskih škola biće domaćini osnovcima iz Zagreba, Skoplja i Banjaluke. Ideja da se nekadašnja prijateljstva i veze, negovane kroz tradiciju razmene učenika između zemalja iz regiona, obnove potekla je prošle godine od predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića, a odmah su je prihvatili Zagreb, Skoplje i Banja Luka.

Tako su, prvi put đaci iz Novog Beograda, prošle godine putovali u Hrvatsku, Makedoniju i Republiku Srpsku, a njihovi utisci posle putovanja bili su više nego dovoljni da se ova razmena nastavi. Danas je, na prijemu u gradskoj opštini Novi Beograd, domaćin učesnicima đačke razmene bio Aleksandar Šapić, predsednik opštine:

– Nadam se da ćete se ovde provesti jednako dobro kao što su se lepo provela deca iz Novog Beograd koja su bila prošle godine kod vas. Verujte mi, da su svima nama puna srca zbog ove saradnje, i nadam se da će se ona proširiti i na druge gradove. Nadam se da ćete odavde poneti lepe utiske i uspomene, da ćete se bolje upoznati, steći nove drugove i da će ovo biti samo početak novih prijateljstava koja ćete nastaviti. Sutra ćete vi biti uspešni ljudi, biti na važnim mestima i dobro je da već sad stvarate nova prijateljstva – rekao je Šapić.

Đacima su se obratili i pozdravili ih Gordan Markotić, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, zamenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, prvi sekretar ambasade Republike Makedonije Irena Višinski Bužarov, i Ljubinka Dragojević, saradnik za obrazovanje Grada Banjaluka.