Одржана трибина „Изазови говорно-језичког развоја у савременом родитељству“

slika slika slika slika

У понедељак 22.априла у згради општине Нови Београд одржана је трибина „Изазови говорно-језичког развоја у савременом родитељству“ као део априлских активности општинског Центра за за бригу о старима,деци и особама са инвалидитетом и Предшколске установе „11.април“.

Трибина је била посвећена подршци родитељима и васпитачима и унапређењу њихових компетенција да правовремено уоче и препознају кашњења и потешкоће у развоју говора и језика, да се информишу коме и када се обратити за помоћ и како радити са дететом које има неки развојни проблем у овој области.

Велики број присутних на овој трибини поздравила је директорка општинског Центра, Милка Миловановић Минић истакавши да је општина Нови Београд веома посвећена здравом расту и развоју наших најмлађих.

„Трудимо се да пажљиво ослушкујемо потребе деце и родитеља као и породица када је у питању подршка нашим најмлађима да максмилано остваре своје природне потенцијале и досегну циљеве развоја, васпитања и образовања који су им неопходни у животу као и оне циљеве које намеће савремени стил живота у необичном времену изузетне брзине живљења и другачијем систему вредности од оног на који је већина нас навикла.

Сведоци смо изузетног техничко технолошког развоја и напретка који је важан за сваку државу па и за Републику Србију, али не би смели да допустимо да успех на овом пољу омета развој и напредак деце. Биолошки гледано мозак треба да се развија у складу са окружењем како би био оптимално развијен да припреми дете за изазове будућности, како би дете могло да употреби научено, да сагледа сваку ситуацију из више углова, да комуницира са околином И прилагоди своје понашање.

На нама је да уравнотежимо ове циљеве. Неопходно је да то чинимо заједно, у тиму родитељи и деца, институције образовања и васпитања, професионалци и читава заједница!

Бројна су питања и дилеме родитеља током најранијих фаза развоја деце када се сусрећу са бројним недоумицама, страховима и потешкоћама које оптерећују дечији рани раст и развој. Најчешћа заједничка дилема родитеља и васпитача је како да правилно стимулишу и подрже развој детета.
Ову дилему је могуће разрешити кроз перманентну едукацију и саветовање родитеља, васпитача и свих оних који раде са малом децом, да кроз игру подстичу радозналост, креативност и развој когнитивних способности, како би се касније развила функционална знања“.

На трибини су говориле професорка Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, са смера логопедија, Бојана Дрљан и оснивачица Логопедског центра за развој и игру мастер логопед, Оливера Вилимановић и њена сарадница психолог, Снежана Античевић са којима општински Центар има сталну сарадњу на унапређењу информисања родитеља и стручњака када је у питању подршка развоју деце.
Оне су говориле о подршци савременом родитељству, о томе како пробудити интутивног родитеља у себи, ослободити се страха од неизвесности одрастања и бити најбоља подршка детету на чаробном путовању спознаје себе и света, кроз развој говора и језика, заједничку игру и учење.
Директорка Предшколске установе, Јелена Дубљевић, се захвалила општини и општинском Центру на сталној подршци раду ове најзначајније установе која брине о најмлађим Новобеограђанима.
„Динамичан живот родитеља, деце и заједнице уопште ставља нас пред многобројне изазове. У најосетљивијем периоду развоја деце, а то је док су у вртицу, родитељима је потребна подршка у начину васпитања и превазилажењу проблема које родитељство доноси. Са друге стране, васпитачи са којима деца проводе велики део дана, у циљу подршке стварању идеалних услова за раст и развој деце свакодневно траже одговоре на многобројна питања која се кроз рад са децом намећу. Захвални смо на прилици да на трибини добијемо одговоре стручњака из својих области.“ – истакла је Јелена Дубљевић.