Одржан Пети новобеоградски боћарски турнир особа са инвалидитетом

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, организовао је јуче Новобеоградски боћарски турнир, који је ова установа приредила пети пут.

Манифестација у сали Месне заједнице „Стари аеродром“, у Народних хероја 42, организована је у сарадњи са Савезом за церебралну парализу Београда, уз учешће 12 организација и осам регистрованих боћарских клубова особа са инвалидитетом.

Турнир је отворио председник општине Бојан Бован, који је истакао да општина Нови Београд континуирано брине о рањивим групама у друштву, деци, старима и особама са инвалидитетом.

-Посредством општинског Центра доприносимо превенцији изолације и дискриминације наших суграђана са инвалидитетом, па је и данашњи турнир леп начин да ту бригу покажемо, уз подршку установа, удружења и појединаца посвећених истом задатку  – рекао је Бован.

У мрежи подршке особама са инвалидитетом, како је нагласио председник општине, Центр за бригу о старима деци и особама с инвалидитетом, шири мрежу подршке и стиче нове пријатеље.

-С нама су данас и представници Боћарског клуба „Нови Београд“, освајачи медаља на државним и међународним такмичењима у овом спорту, тако да ће надметање боћара с инвалидитом протећи уз њихову подршку и у шампионском духу –  рекао је Бован отварајући турнир.

Присутнима се, пре почетка турнира, обратила и директорка Центра Милка Миловановић Минић. 

Она је подсетила да је Спортско-рекреативна радионца у боћању на Новом Београду основана 2017. године, те да је јучерашња манифестација уједно и део Кампање 16 дана активизма, која је посвећена борби против насиља над женама и рањивим групама.

Директорка Центра је изнела податак да у Србији живи готово 800.000 људи са неким обликом инвалидитета, те да је од тог броја 6.000 особа са последицама церебралне парализе различите етиологије, од чега је готово 2. 000 тих особа само у Београду.

Број деце оболеле од дечије церебралне парализе се на срећу смањује, што по речима Миловановић Минић, говори о подизању квалитета здравствене заштите у овом сегменту.

-Обележавањем Дана особа са инвалидитетом, желимо да скренемо пажњу јавности и друштва на наше комшије, пријатеље и другаре који имају неки облик инвалидитета, а због тога и тешкоће да се интегришу у заједницу и остваре своја права у области образовања, социјалне и здравствене заштите и запошљавања –  истакла је Миловановић Минић. 

Она је поручила да је наша заједничка обавеза, да свако у оквиру своје друштвене улоге, допринесе да особе са инвалидитетом живе квалитетније и досегну максимум својих права.

У име Боћарског клуба „Нови Београд“ који је недавно успоставио сарадњу са општинским Центром и своје терене уступио за тренинг боћарима са инвалидитетом, окупљенима су успех у такмичењу пожелели председник Боћарског савеза Србије Предраг Ђорђевић и млада шампионка овог клуба Милица Колунџија, освајачица златне медаље у микс пару на недавном шампионату у Француској.

У име Савеза за церебралну парализу Београда окупљенима се обратила скретарка тог савеза Дилбера Сарајлић, која се између осталог, захвалила Боћарском савезу Србије на подршци и истакла очекивања да ће овај савез помоћи боћарима са инвалидитетом да формирају своју лигу.

Тамичарски турнири, како је нагласила Сарајлић, дали би додатни подстрек боћарима с инвалидитетом да наставе с тренирањем.

Боћарском турниру особа са инвалидитетом присуствовала је и директорка Завода за образовање и васпитање Београда Анита Шубарић Бузејић.

Професор музике у пензији Миле Ђурић, који редовно учествује у активностима Центра од његовог оснивања 2016. године,  улепшао је догађај тако што је пре почетка надметања, уз здушну пратњу учесника и посетилаца турнира, отпевао неколико пригодних песама.

Програм је водила служненица Одељења за друштвене делатности општине Нови Београд Љиљана Китановић, а победнички трофеј припао је домаћинима, новобеоградској екипи боћара са инвалидитетом „Бисери“ .