Новогодишњи пакетићи за кориснике Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”

slika slika

Предновогодишњу лепу атмосферу у општинском Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” употпунили су студенти, представници Студентског парламента Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) у оквиру акције „Новогодишње даролије“.

Студенткиње, будући дефектолози различитих стручних профила, обрадовале су новогодишњим пакетићима кориснике бесплатних услуга и програма општинског Центра и приредиле им сјајно дружење. За ову прилику је организована и посебна новогодишња креативна радионица где су студенти могли да учествују у изради јединствених новогодишњих честитки у квилинг техници и украшавању различитих предмета техником декупаж.

Акција „Новогодишње даролије“ се спроводила током децембра месеца на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, Факултету политичких наука, Технолошко металуршком факултету, Биолошком факултету, Учитељском факултету, Географском факултету, Факултету за спорт и физичку рекреацију, Факултета за физичку хемију, Физичком факултету, Православно богословском факултету, Факултету безбедности, Шумарском факултету и Филолошком факултету, уз подршку Студентског парламента Универзитета у Београду и Савеза студената Београда а студенти ових факултета су прикупили преко 1000 пакетића за малишане широм Београда и Србије.

„Студенти ФАСПЕР-а су одлучили да пакетиће поклоне корисницима општинског Центра због транспарентности начина на који се у Центру ради и иновацијама у раду и приступу рањивим групама грађана које се у изобиљу могу уочити како на друштвеним мрежама и у медијима тако и у конкретном раду са корисницима у Центру, што Центар чини јединственим и препознатљивим“- казала је Марија Јоковић, чланица парламента.

Све присутне је поздравила председница студентског парламента, Невена Николичић, истакавши да је ово само први корак у сарадњи са општинским Центром и да постоји још много идеја за сарадњу у наредној години.

„Циљ свих услуга социјалне заштите које се пружају у локалној заједници је задовољење потреба корисника у њиховом природном окружењу, како би се превенирало коришћење услуга у рестриктивном окружењу. Овај циљ се остварује путем различитих активности које се крећу од очувања постојећих потенцијала до развоја недостајућих знања и вештина које омогућују успешнију интеграцију у локалну заједницу. У овом процесу је веома драгоцена интеракција са средином и мноштво разноврсних социјалних контаката и што богатија комуникације са вршњацима и уопште са другим људима из различитих сфера друштвеног живота и интересовања.

Дефектолог може бити креатор тог драгоценог амбијента како за функционисање особа са различитим облицима инвалидитета и сметњи у развоју тако и за сопствени рад који даље доприноси максималном развоју личних потенцијала сваког корисника (дете, родитељ, старо лице, особа са инвалидитетом…). Дефектолог је менаџер потреба сваког свог клијента у заједници и што је најважније – Дефектолог је стручни радник у социјалној заштити Републике Србије што даје пуно простора за креативност по мери потреба различитих група корисника“- истакла је директорка општинског Центра Милка Миловановић-Минић захваливши се бројним присутним родитељима, наставницима, терапеутима и радионичарима на сјајној сарадњи у 2018 години изразивши наду да ће се још више студената одазвати и укључити у реализацију различитих програма у Центру након ове сјајне идеје студентског парламента.

„У оваквим акцијама пре свега се негује пријатељство, солидарност и толеранција и шири лепеза могућности које свако од нас кроз малу волонтерску активност може да донира за много радости и осмеха“-закључила је Милка Миловановић-Минић.