Бован: За 76 година Нови Београд израстао у центар Балкана

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Од првих темеља на песку, на ливадама и њивама старих Сремаца, од 11. априла 1948. године до данас, Нови Београд је за 76 година израстао у савремен и модеран град у граду, са широким булеварима и мноштвом путева. Постао је раскрсница и центар на Балкану, а пројекти везани за ЕКСПО 2027. отвориће могућност даљег развоја наше општине и повезати Нови Београд са целим светом.

То је између осталог, изјавио председник Градске општине Нови Београд, на централној свечаности поводом Дана општине Нови Београд, која је претходлила целодневном едукативно-музичком програму у блоку 45, на Шеталишту Лазаро Карденас.

На краткој церемонији у просторијама Новобеоградске културне мреже у Булевару Јурија Гагарина 221, присутнима се обратио и председник привременог органа Града Београда, дугогодишњи први човек општине Нови Београд и њен становник, Александар Шапић.

Одборници, чланови Већа ГО Нови Београд, гости и пријатељи, могли су да погледају изложбу историчара Драгана Милошевића „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку“ .

Изложба је приређена као подсећање на ентузијазам великог броја младих људи, учесника омладинских акција током изградње Новог Београда, док је видо пројекција показала садашњи савремени изглед најурбаније општине у Републици Србији.

Председник Бован се захвалио члановима Удружења градитеља Новог Београда чији представници су такође присуствоали прослави Дана општине и подсетио на иницијативу тог Удружења да се у Парку „Ушће“ подигне споменик градитељима за који је пре неколико година усвојено идејно решење.

– Подсећам и на Одлуку Скупштине Града Београда из 2019. године, о изградњи Споменика свим акцијашима, као и на Одлуку о именовању Одбора за изградњу споменика градитељима у Парку „Ушће“ – рекао је Бован.

Он је додао да сећање на градитеље није једино место које Новобеограђани треба да чувају као део свог историјског наслеђа, већ да су то и Старо сајмиште, Белановића јама и Јеврејско гробље, као и Стара школа на Бежанији из 1891. године у Војвођанској улици, која захтева обнову изаштиту као културно добро.

Говорећи о садашњем раду градске општине, Бован је нагласио да основне смернице тог рада јесу потребе суграђана, те да је с тим у складу и прослава 76. рођендана мало другачија у односу на претходне године.

Као и свака метропола која се шири у грађевинском смислу и у коју се људи и данас радо досељавају, Нови Београд, према његовим речима, носи и црту убрзаног темпа живота и отуђења.

-У све наше манифестације било да их организујемо ми или смо финансијска подршка, трудимо се да укључимо што више наших суграђана – рекао је Бован. – У фокусу рада општине су наша деца, будући носиоци развоја Новог Београда, којима пружамо услове да развијају своје таленте и машту, да се играју, такмиче, науче на победе и поразе и постану добри људи – истакао је председник општине.

Зато је Нови Београд и данашњу прославу 76 рођендана, поделио са својим суграђанима у савским блоковима, програмом на отвореном у ком су учествовале све генерације Новобеограђана.
Пре почетка програма на товореном, председник општине је уручио плакете представницима компанија, пријатељима и партнерима акције „Зелени Нови Београд“.

Плакете су између осталих добили Фондација „Полимарк“, ДПЦ „Инжењеринг“, ЈКП „Зеленило – Београд“, представници станара блока 19а, као и директорка КБЦ Бежанијска Коса др Марија Здравковић, која је међу првима, и као лекар и као становник општине, подржала акцију озелењавања и оплемељивања животне средине на Новом Београду.

Др Здравковић се кратко и обратила присутнима, истичући значај акције и захвалила се свима који су на било који начин учествовали или ће учествовати у озелељавању Новог Београда.

Прослава Дана општине на Шеталишту Лазаро Карденас почела је у 13 часова. Химну републике Србије и краћи концерт одржао је оркестар МУП-а Републике Србије, а затим су се на бини наступили хорови вртића „Звончићи“ и „Сунце“,КУД „Јелече“ и КУД „Талија“ са неколико својих атрактивних фолклорних извођења, школски хорови ОШ „Бранко Радичевић“ и школе „Кнегиња Милица“, као и малишани вртића „Исток“.

Организован је и низ пратећих програма за децу који је био подељен по зонама, па су се тако у зони спорта ђаци новобеоградских школа надметали у скакању у врећи и другим занимљивим дисциплинама, у зони циркуса уживали су у занимљивим тачкама аниматора.

Деца Предшколске установе „11. април“ одржала су изложбу ликовних радова на тему „Слике из комшилука“, док је Завод за заштиту природе Србије, одржао еколошку радионицу у којој ће ученици новобеоградских школа, поред основних поука како да чувају животну средину, са представницима ове установе и наставницима, садити саксијско цвеће.

У 14.30 програм је завршен бесплатним концертом певачице Зое Кида.