Неговање толеранције и брига о рањивим групама грађана у средишту пажње општинске власти на Новом Београду

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бoјан Бован, рекао је отварајући конференцију  поводом Међународног дана толеранције, да се током претходних годину дана свог мандата трудио да у средишту пажње локалне власти буду најрањивије групе грађана; стари, деца и особе са инвалидитетом.

Националнa конференцијa „Удруживањем и умрежавањем до напретка – толеранцијом до свеобухватније подршке рањивим групама“, одржана је 17. новембра у скупштинској сали Градске општине Нови Београд, у организацији Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ и Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“.

На конференцији су учествовали представници институција и цивилног сектора, која се баве заштитом права корисника социјалне заштите.  

Наглашавајући да му је част што је општина домаћин тако значајне конференције, Бован је истакао да општинска власт као део градске управе, кроз раније започете пројекте и програме, спроводи низ социјалних мера које су усмерене на подршку рањивим групама.

-Ове године поделили смо грађанима велики број картица за попусте приликом  куповине, малишани су добили готово 20.000 новогодишњих пакетића током последње поделе, а намеравамо да и ове године поделимо пакетиће за децу старости до 12 година.  Организовали смо многобројне излете и дружења за наше најстарије, покренули више бесплатних програма у оквиру породичног пакета, а кроз активности Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом, повезали смо се са различитим институцијама система и удружењима грађана, како бисмо унапредили и заједнички развијали социјалну политику Новог Београда –  рекао је председник општине.

У уводном делу конференције, поред директорке Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд” Милке Миловановић Минић,  говорили су државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић, заштитник грађана Републике Србије мр Зоран Пашалић, амбасадор Републике Пољске у Србији Рафал Перл, као и председница Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“ Јулија Поповић.

Миловановић Минић је истакла да је општински Центар, као установа социјалне заштите без смештаја, основан 2015. године, најзначајнији ослонац развоја социјалне политике у највећој београдској општини и другој по величини општини у Републици Србији.

Као доминантне активности општинског Центра она је издвојила подршку особама из социјално осетљивих категорија становништва у циљу њихове ефикасније интеграције у локалну средину, као и активности везане за повезивање деце, старих и особа са инвалидитетом, са актерима заједнице, ради остваривања њихових права и квалитетнијег функционисања у свакодневном животу.

Директорка је истакла да тај Центар, своју активност спроводи и кроз мрежу координисане подршке, коју чине представници образовања, здравства, социјалне заштите и цивилног сектора, те да је уважавање различитости и неговање толеранције,  један је од његових основних задатка.

-Осећање да вредимо, расте у атмосфери у којој се индивидуалне разлике цене, грешке толеришу и заједнички отклањају, комуникација је отворена, а правила флексибилна, како би се у највећој мери обезбедила законитост у раду – нагласила је Миловановић Минић.

Човек у невољи,  истакла је директорка Центра, најчешће је негде између прописа, у пукотини неког члана закона, вапи са ивице неког од наших принципа којих се чврсто држимо, па је тада потребно да се, како је рекла, стручњаци окрену помоћним алатима, које најпре у себи треба да пронађу.

-То су солидарност, разумевање, љубазност, стрпљење, емпатија, хуманост, милосрђе. Када их као професионалци нађемо, нашли смо решење за нашег корисника – поручила је директорка.

Уз  такве „алате“, нагласила је, корисници услуга социјалне заштите могу да врате веру у друштво, у себе и своје достојанство и да добију снагу да се суоче са често непријатним или по њих неповољним решењем.

– Зато што нам верује, корисник ће прихватити и такво решење, а на том поверењу морамо да радимо заједно. Да бисмо успешно развијали флексибилне моделе подршке грађанима, потребни су нам компетентно знање, умрежени људи, професионалци са највећим степеном личне емпатије и толеранције – закључила је Миловановић Минић.

Заштитник грађана Републике Србије мр Зоран Пашалић, изјавио је да се у јавности погрешно перципира да смо ми, грађани Србије, нетолерантни и да, када се упознамо са мишљењима других народа и нација, схватимо да смо у групи толерантнијих народа.

-Важно је разбити предрасуде и научити нашу децу да су међусобне разлике богатство и инсистирати на томе да се људи што боље упознају, јер ће схватити да нас те разлике много више спајају, него што нас раздвајају – рекао је Пашалић.

Он је подсетио на пројекат заштитника грађана „Упознајмо се“, који је  намењен деци средњошколског узраста, а који се бави питањима међуетничке и међурелигијске сарадње, кроз који млади уче да имамо много  више сличности него разлика.

-Кроз тај и сличне пројекте, постићићемо наш циљ, а то је апсолутна толеранција – рекао је Пашалић. 

Државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Мирко Јанић, подсетио је да је 16. новембар Међународни дан толеранције.

Он је похвалио рад општинског Центра и Удружења правника „Аргумент“ у погледу заштите права рањивих група и истакао да то министарство ради на томе да сваки грађанин буде задовољан.

Учеснике конеренције поздравио је и амбасадор Пољске у Србији Рафал Перл, којем је као и представницима општине Нови Београд, Удружење правника „Аргумент“ уручило захвалницу.

Он је нагласио да је толеранција питање које треба да нас спаја свуда; и у Србији и у Европи и у Пољској.

-За три године мог мандата у Београду направили смо укупно 26 пројеката. У фокусу Пројекта „Пољска развојна помоћ“ су питања из области здравства, заштите средине као и едукативног система. Можемо да урадимо још више. Ове године добили смо укупно 170 предлога пројеката из свих крајева Србије, а чекамо и на предлоге из области социјалне заштите. Желимо да покажемо да смо једна пријатељска словенска земља – рекао је амбасадор Перл.

Удружење правника социјалне заштите „Аргумент“, током конференције обележило је две године постојања.

Председница тог удружења Јулија Поповић је уз захвалност председнку Бовану и директорки Центра Милки Миловановић Минић на организацији стручног скупа, истакла да је социјална заштита јак и важан систем у друштву.

-У том систему, важне су нам како кровне институције тако и искуства са терена. Свако има своје надлежности, али нам је систем заједнички. Неопходно је да се повезујемо како бисмо направили искорак ка напретку система социјалне заштите – рекла је Јулија Поповић.  

У радном делу конференције било је речи о правима свих жртава,  заштити деце кроз хранитељство и усвојење, као и повезивању  и умрежавању организација цивилног друштва, услед све комплекснијих потреба корисника. О тим темама говорили су; председница Удружења центара за социјални рад Републике Србије – „Асоцијација Центара РC“ Бранимирка Радосавчевић, директорка Центра за социјални рад Београд Силвија Алавања, у име Виктимолошког друштва Србије Милица Луковић Радаковић, као и председница Удружења „Звезда“ Тања Дражиловић.

Завод за васпитање деце и омладине Београд потписао је уговор о учлањењу у Удружење „Аргумент“, а Удружење правника Републике Србије је с том организацијом потписало споразум о сарадњи.

Скуп у скупштинској сали општине Нови Београд увеличали су и ученици Основне школе „Надежда Петровић“. Хор те школе под вођством наставника разредне наставе Уроша Симића, извео је песме „Другарство“, „То је љубав“ и „Мали гроф у трмвају“, које код најмлађих побуђују, а оне мало старије подсећају на  дух заједништва и толеранције.