Недеља Даун синдрома на Новом Београду завршена манифестацијом „Љубав не броји хромозоме“

slika

Општина Нови Београд и општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ су по први пут били домаћини обележавања недеље посвећене особама са Даун синдромом и манифестације посвећене обележавању Светског Дана особа са Даун синдромом  под називом „Љубав не броји хромозоме“.

Реализација ових значајних активности уследила је након потписивања споразума о сарадњи између Даун синдром Центра Бањалука, Удружења за Даун синдром Београда и општинског Центра у представништву Републике Српске у Београду на иницијативу директора представништва, Млађана Цицовића.

Општина Нови Београд и општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ на овај начин су постали подршка реализацији пројектних активности Даун центра из Бањалуке коју је у јануару иницирала родитељ Марија Павловић која је у међувремену успела да у цео пројекат укључи и Удружење за Даун синдром Београд.

На овај начин општина Нови Београд и општински Центар дали су подршку повезивању удружења на међународном нивоу и размену стечених практичних искустава у раду са особама са Даун синдромом са обе стране.

Група младих са Даун синдромом је у оквиру ове сарадње са својим пратиоцима била гост општинског Центра у недељи у којој се обележава Светски дан Даун синдрома. Они су имали прилику да користе капацитете Центра за дружење са вршњацима из Београда али и за промоцију својих активности и резултата стечених у раду.

Зоран Јелић, психотерапеут и директор Даун Центра из Бањалуке био је на располагању младима са Даун синдромом из Београда и њиховим породицама са својим знањем и практичним искуством током целе недеље несебично пружајући своје знање кроз различите третмане и радионице. Презентовао је елементе програма рада преузетог из праксе ЕУ у раду са особама са Даун синдромом. Гости и млади из читавог Београда су током недеље учествовали и у свим инклузивним активностима општинског Центра.

На крају, заједнички је обележен 21. март Светски дан Даун синдрома у просторијама општинског Центра.

“Увек ћемо подржати добре иницијативе без обзира одакле долазиле јер се јединственост нашег Центра и социјалне политике на општини Нови Београд управо огледа у повезивању различитих актера друштвене средине са циљем подршке рањивим групама и пажљивом ослушкивању различитих потреба наших грађана казала је директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић на отварању манифестације „Љубав не броји хромозоме“.

Манифестацији су присуствовали поред господина Млађана Цицовића и представници града Бањалуке, генерални секретар за културу и социјалну политику, Невен Станић и директорка Центра за социјални рад града Бањалуке, Ирена Јолџић који су поздравили све присутне и пожелели успешан рад удружењима на пољу промоције и остваривања права особа са Даун сндромом.

Манифестацију и културно-уметнички програм особа са Даун синдромом су увеличали волонтери из волонтерског тима ученика Фармацеутско-физиотерапеутске школе са Звездаре. Током ове недеље заједничких активности усмерених на побољшање квалитета живота особа са Даун синдромом и размене искустава у раду, општински Центар је обишао директор представништва Републике Српске у Берограду, Млађан Цицовић и помоћница министра за породицу омладину и спорт, Републике Српске Босиљка Шћекић. Они су присуствовали хабилитацијско-рехабилитацијским активностима младих са Даун синдромом из Београда и Бањалуке у оквиру обележавања недеље Даун синдрома коју су организивали Удружење за Даун синдром Београд и Даун центар Бањалука у капацитетима и уз подршку општинског Центра.

Директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић је гостима представила мисију и визију општинског Центра јединственог у Београду и Србији и нагласила да ће Центар уз подршку општине Нови Београд наставити да пружа подршку у својим капацитетима и могућностима, унапређењу квалитета живота особа са Даун синдромом како у Београду тако и у Бањалуци кроз њихове заједничке активности.