Izložba Nade Denić i Milana Jakšića u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, PETAK, 12. JUNA, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba grafika, autora NADE DENIĆ i MILANA JAKŠIĆA .

Naziv izložbe je DEEP BLACK – DUBOKO CRNA. Naziv sugeriše da grafike koje nastaju tehnikom suve igle, popunjavanjem i šrafiranjem ploče čeličnom iglom daju specifičnu baršunastu, duboku crnu boju na papiru koja postaje poseban efekat. Odnos između duboke crne kao fleka i papira bele boje pokrenuo je za nas, veliki broj pitanja na koja pokušavamo da odgovorimo kroz ovu izložbu. Efekat ovako odštampane crne boje na grafikama odredio je i formu grafika i mere crne i bele boje koje ih definišu. Grafike Nade Denić, koje su nastavak istraživanja i prakse sagledavanja vizuelnih objekata koji se ponavljaju, kao opšte prepoznatljive industrijske šare na tekstilu ili tapetima. Predstavljeni su odnosi većih i manjih crnih površina koje se ponavljaju u nizu vertikalnih i horizontalnih savremenih grafizama. Sada te industrijske šare, koje su opšte poznate, postaju grafike, odnosno, umetnički predmet koji odišu duhom vremena. Tema grafika Milana Jakšića su svakodnevni industrijski predmeti, kuhinjski pribor, testere i daske za toalete i drugo koji su predstavljeni kao crni objekti i fleke, kao i geometrijski crteži širokih crnih linija koji treba da prikažu prostor. Ovi radovi sugerišu postojanje crno-belog sveta kao karaktera savremene civilizacije, koja je omeđena tehnologijom i ljudskom sudbinom. Na ovaj način se usmerava percepcija posmatrača na socijalno, političko i kulturno okruženje. Svi radovi su nastali 2019- te godine.

NADA DENIĆ , rođena 1954 godine, Koljani, Dalmacija,Hrvatska. Završila Likovnu akademiju u Beogradu 1979 godine. Godine 1981 završila postdiplomske studije na odseku vajarstva u Beogradu. Član je ULUSa od 1980 godine. Izlagala na 36. samostalnih izložbi i više od 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Italija, Mađarska, Nemačka, Engleska, Francuska, Austrija, Rumunija, Makedonija, Grčka, Poljska, Češka, Kina, Slovenija, Hrvatska, Meksiko, Slovačka, Japan, Tunis, Crna Gora, Jermenija, Indija). Član je međunarodne umetničke grupe Deep Black i grupe grafičara Lutajući otisak. Radovi joj se nalaze u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i organizator izložbi Bijenale crteža Srbije od 2007. godine i Međunarodnog gafičkog Bijenala Eks Librisa od 2006. godine. Učestvovala u osnivanju galerije Stara kapetanija, Zemun. Sarađivala je sa galerijama i institucijama kulture u Srbiji i sa sličnim institucijama u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Tunisu i Rumuniji. Bila je učesnik u nekoliko međunarodnih i domaćih umetničkih projekata, kao što su: Svetska izložba nagrađenih autora grafike, Nirberg, Nemačka, Katovice Poljska, Umetnost u Vojvodini danas, Novi Sad 2007, Deep Black, The Print Connection, Keln, Nemačka, Liverpul, Engleska i Pančevo, Srbija, Simpozijum jugoslovenske kolonije za skulpturu, Subotica, Međunarodne vajarske kolonije Bakar, Bor, Prilep, Makedonija, vajarska kolonija, Danilovgrad, Crna Gora, 32. Međunarodni vajarski simpozijum TERRA, Kikinda, Trijenale jugoslovenske keramike, Beograd, Pančevačka izložba jugoslovenske skulpture, Međunarodna izložba, 56 Donne amorose, Latina. Italija, Izložba grafika, Viaggio immaginario, Benevento, Arkos Italija, 235 km/100 years-Serbian and Austrian Artist Now, Beč 2014, Izložba kunst in Dorf, Remont galerija, Beograd 2016, Međunarodna izložba Dunavski dijalozi, Novi Sad 2014. Dobitnik je nagrada za skulpturu, slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje iz oblasti kulture. Živi i radi u Pančevu.

MILAN JAKŠIĆ , rođen 1952. godine u Osijeku, Hrvatska. Završio Pravni fakultet u Beogradu 1977. godine. Od 1975 do 1979. godine, studirao na Likovnoj akademiji u Novom Sadu od 1976 do 1979. Član je SULUVa od 1985. godine. Od 1993. godine do 2002. bio je predsednik Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Izlagao na 34 samostale i više od 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Italija, Mađarska, Nemačka, Engleska, Francuska, Austrija, Rumunija, Makedonija, Grčka, Poljska, Češka, Kina, Slovenija, Hrvatska, Meksiko, Japan, Tunis, Slovačka, Crna Gora, Jermenija, Indij) Član je međunarodne umetničke grupe grafičara Deep Black i grupe grafičara Lutajući otisak. Radovi mu se nalaze u kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je i organizator Bijenale crteža Srbije i Međunarodnog gafičkog Bijenala Eks Librisa. Sarađivao je sa galerijama i institucijama kulture u Srbiji i sa sličnim institucijama u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Tunisu i Rumuniji. Bio je učesnik u nekoliko međunarodnih i domaćih umetničkih projekata, kao što su: Umetnost u Vojvodini danas, Novi Sad 2007, Deep Black, The Print Connection, Keln, Nemačka, Liverpul, Engleska i Pančevo, Srbija 2014-2015, Ukrštanje klasičnog i inovativnog: Savremene grafika Budimpešta-Novi Sad,2011, Izložba grafika, Viaggio immaginario, Benevento, Arkos Italija, 235 km/100 years-Serbian and Austrian Artist Now, Beč 2014, Slutnja-Krv-Nada, izložba 100 godina srpskog slikarstva, Kunstlerhaus, Beč 2014., Izložba Kunst in Dorf, Remont galerija, Beograd 2016, Nepodnošljiva Lakoća Tranzicije, Pariz 2017, Francuska, Međunarodna izložba Dunavski dijalozi, Novi Sad 2017 i Međunarodni simpozijuma Konstantin Brankuši 2019. Učestvovala je u radu umetničkih radionica i likovnih kolonija u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Tunisu. Dobitnik je nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku i nagrade za društveno angažovanje iz oblasti kulture. Živi i radi u Pančevu.

Izložba će biti otvorena do 24. JUNA 2020. godine.