Изложба Милована Даговића Дага у Блок галерији

У новобеоградској Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 22.јула, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба објеката и цртежа, аутора МИЛОВАНА ДАГОВИЋА ДАГА. 
Рођен 1954. у Ужицу, Република Србија. У Сарајеву завршио Уметничку школу. Магистрирао на Академији Ликовних Уметности у класи професора Алије Кучукалића на одсеку вајарства. Живи и ради у Београду.
Оквири наше савремене скулптуре су у атмосфери афигуративних, интелектуално редукованих, скулптуралних а и нескулптуралних својстава. Међутим, све чешће из дубине уметниковог бића израста потреба за фигуром као индивидуални аспект антиконвенционалног и антиглобалног духа савремености. То се да објаснити новим околностима актуелног живота које додирују уметника што се испољава у начелној промени ликовног језика, док остају недирнути основни принципи идејности у уметниковом стварању.
У извесном смислу, такав је приступ Милована Даговића. Из атмосфере бивше полетне и атрактивне сарајевске климе Даговић ствара вишеструко грађење уметничког дела (скулптуре, цртежа, инсталације) и траје као распричани геометријски склоп и богати колоритни догађај а све то унутар чврсте конструкције.
Већ тада се примећује његово емоционално везивање за материјал, нарочито драматичним тоном и лоцирањем детаља. Аналитички поступак, кадрирање занимљивих ефеката и појава дефинише у ранијем видео раду „Моје секвенце из Сарајева“.
У Даљем временском процепу, сматрајући то излетом у форми концептуалне уметности, имао је изложбе у Апатину (Меандер галерија) и Сомбору (Галерија Ликовна Јесен) 1994. и 1995.
Истраживање звука и покрета, живота и смрти, артифакта природе и уметничког – скулптуралног производа, сликање стања духа аутора, материјализовање емоција и креирање надахнутог амбијента. Разумљиво је да у промени атмосфере друштвених склоности уметник себи намеће размишљања првобитних вредности и страсти, а да притом не пресушује порив за уметничким стваралаштвом. У том мноштву затрпаних детаља чини се да је и за уметника било понекад откровење ситна пластика као повратак „чистој“ скулптури.
Ликови чудовишта, безубих и искежених, цере се, прете, опомињу и магично зраче. Једва да досежу величину од неколико центиметара, ови фетиши преносу слику људских особина. Израсла из свести уметника из паганских и митских обичаја, нису морализаторска али привлаче духовношћу, богатством фантазије и самом перцепцијом „Пандорине кутије“. Милован Даговић нуди свеже ликовно умеће и због финог сопственог кодекса повезивање конструктивизма и фигуративности, пластичног и пиктуралног, фантастичног у духу несхватљиве сурове стварности.
Изложба је отворена до 04- тог августа 2016.