Izložba meksičkih umetnika „Grafičke vizije 4“ u Blok galeriji

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 8. septembra, s početkom u 20 časova, biće otvorena izložba – Projekat međunarodne kulturne saradnje, autorke projekta: mr Leposava Milošević Sibinović, pod nazivom “ GRAFIČKE VIZIJE 4″.

U duhu plodne kulturno-umetničke saradnje sa Meksikom, u protekloj deceniji, predmetnoj izlozbi su prethodile i izložbe „Grafičke vizije“ 1, 2 i 3 koje su imale znatnog odjeka u stručnoj i široj kulturnoj javnosti. Cilj izložbe je razmena profesionalnih iskustava različitih kulturnih sredina, razumevanje i saradnja na bazi opšte prihvaćenih vrednosti, obogaćenje kulturnog života.

Svi učesnici imaju solidno umetničko obrazovanje, uspešnu karijeru, svi su rođeni i žive u Meksiku, učesnici su brojnih bijenala, umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada.

Zajedničko im je da su njihovi radovi odraz meksičkog podneblja, da povezuju veoma bogatu meksičku tradiciju sa savremenim likovnim izrazom, imaju prepoznatljiv likovni rukopis, izuzetno vladaju raznim grafičkim tehnikama, kako tradicionalnim tako i novim. Kroz razne teme i segmente traže odgovore na narasle problema meksičkog društva i smisla postojanja.

MARKO ANTONIO GARSIA ROSALES (Marco Antonio García Rosales) je rođen u Gradu Meksiku 1980. godine. Diplomirao je likovnu umetnost, smer grafika, na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, Grad Meksiko, 2015. g. Priredio je više samostalnih izložbi: SAD 2015, Gvatemala 2010, Nemačka 2008, Meksiko, 2004. i 2005. godine. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: Međunarodni bijenale grafike, Lođ, Poljska; Međunarodna premija grafike „Maksimo Ramos“, Korunja, Španija, 2015; I međunarodni bijenale „Hose Guadalupe Posada“, 2013; Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Likovno obrađuje večne teme ljudske prirode i prolaznosti koje odgovaraju nemiru i potrebi za suštinsko istraživanje. Objekti na njegovim grafikama velikih formata, kao što su kanap, grana, oblak, gube kulturnu nosivost i postaju sublimirana forma. Na njima šapat kontrastnog Meksika izlazi iz crnila boje i belila papira.

LUIS ROBERTO GARSIA ORTEGA (Luis Roberto Garsía Ortega) je rođen u Gradu Meksiku 1988. godine. Diplomirao je studije umetnosti na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, smer grafike u Gradu Meksiku, 2006-2008. Magistrirao je na Fakultetu umetnosti i dizajna, smer grafike, 2015. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: „Huan Rulfo u knjigama umetnika pergament koncertina“, autorski projekat L. Milošević Sibinović prikazan u 5 gradova Srbije i 5 gradova Meksika, 2015-2016; Galerija Atuksara, Kito, Ekvador, 2014; Izložba „Poetika akvatinte“, Fakultet nauke CU, UNAM, Meksiko.

Obrađuje situacije homo tradicije u kojima dominiraju racionalnost i sloboda uprkos našim ograničenjima i slabostima. Svaki pakao, teološki, dogmatski i egzistencijalni, bio stari ili moderni ima dramatičnu nosivost teme. U seriji “Siva vremena” pretenduje da predstavi lice savremenog pakla, u više scena i fragmenata iz drugih perioda a koji se protežu do našeg urbanog života.

HORHE FANUVI NUNJES AGILERA (Jorge Fanuvy Núñez Aguilera) je rođen u Gradu Meksiku 1979. godine. Diplomirao je studije likovnih umetnosti na FAD, UNAM, Grad Meksiko, 2004. Magistrirao je grafiku na ENAP, UNAM, Grad Meksiko 2010. Od 2012. je docent na dva Univerziteta: ENAP, UNAM i Aut. Univerzitet u Tlaskali. Od 2012. je rukovodilac Ateljea za koordinaciju i širenje kulture, FAD, Tasko. Od 2010. je osnovao i vodi Atelje „Grafika Čaparančo“. Priredio je 8 samostalnih izložbi: „Počast zastavi“, Kulturni centar, Paskvaro, Mičoakan, 2015; Galerija „Antonio Ramires”, ENAP, Grad Meksiko, 2010; Kuća Humbolt, Tasko, Gerero, 2010;

Na svojim grafikama interpretira večne meksičke probleme koji se mešaju i udišu neprestano uz skriveni bol i frustraciju. Grafike sadrže dozu humora i crpe svežinu iz legendarne meksičke tradicije. Podseća na vreme kada su grafičari „Ateljea za popularnu grafiku“, sa visokim estetskim utemeljenjem u društvenoj stvarnosti, grafici ugradili snagu i ugled oružja u službi obespravljenih.

VIKTOR UGO RIOS OLMOS (Víctor Hugo Rios Olmos) je rođen u Gradu Meksiku 1980. godine. Aktuelni profesor na FAD, UNAM, koordinator je u Ateljeu za produkciju i istraživanje grafike „Karlos Olačea“, šef Kolegijuma za štampu, od 2012. je profesor u Ateljeu litografije. Učestvovao u selekcijama raznih konkursa i bijenala grafike u Meksiku, Egiptu, Poljskoj, Kubi, Republici Češkoj, Peruu, Indiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Španiji, Srbiji: VII međunarodni konkurs ekslibrisa, Glivice, Poljska, 2007; IV međunarodni trijenale štampe, Egipat, 2003; Treći bijenale Peru; IV bijenale „Barat Bavan“, Bopal, Indija;

Problematizuje put u kome pati duša tek preminulog na odlasku u drugi svet. Smrt kao važeću korupciju živog tela prikazuje kao ljudsku figuru sa insektima čiji efmerni život potencira čovekovu prolaznost i privremenost. Dominiraju insekti i figure žena koje zbog svog likovnog bogatstva služe kao razlog za pokazivanje, lepotu crteža i prefinjene tehnike autora.

ENRIKE PERES MARTINES (Enrique Pérez Martínez) je rođen u Tlaskali 1975. godine. Diplomirao je studije likovnih umetnosti, smer grafika na Univerzitetu u Verakrusu, 1998. godine. Od 2000. je koordinator i profesor na TEBAK, Tlaskala, Instituciji za promociju, širenje i produkciju grafuike.

Izlagao je na 16 samostalnih izložbi i oko 90 kolektivnih: Argentina, Rumunija, SAD, Brazil, Švedska, Čile, Peru ; U Meksiku: Verakrus, Merida, Oahaka, Mičoakan, Kolima, Puebla, Guanahuato, Idalgo, Morelos, Koauila, Aguaskalientes, Grad Meksiko, Tlaskala. Predstavljen je u više od 20 grafičkih mapa, među kojima se ističe “Grafika, Nezavisnost i Revolucija”.

Na grafikama kroz svet voluminoznih kornjača i armadilja mapira mistično ognjište, oni postaju šamani, kao bica puna mudrosti, hermetična, ali u iščekivanju da se iskažu. Prikazujući geografiju izgnanstva i lutanja, ističe značaj ognjišta i bliskosti , a simbolično i posebne privrženosti meksikanaca svom podneblju.

O AUTORKI PROJEKTA Mr Leposava Milošević Sibinović, rođena je 1950. u Čačku. Dplomirala vajarstvo na APU u Beogradu 1974. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije “San Karlos” u Gradu Meksiku 1980. Autorka je oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata, učesnica oko 500 kolektivnih izložbi, dobotnica 38 nagrada i priznanja. Živi i radi u Beogradu.

Obim izložbe: Obuhvata 34 grafike realizovane u raznim grafičkim tehnikama na pamučnom papiru.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra.