Делегација Џенђијанга, кинеског града побратима, у посети Новом Београду

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник градске општине Нови Београд Бојан Бован, примио је данас, 25. априла, у званичну узвратну посету делегацију кинеског града Џенђијанга коју је предводио градоначелник Сју Шухаји.

Нови Београд је са Џенђијангом прошле године потписао Споразум о сарадњи две локалне управе у области привреде, трговине, здравства, културе, туризма, образовања, науке и спорта.

Пријем је уприличен у Хотелу „Хајат“.

Председник Бован је представио развој пријатељских односа кинеских држављана и становника Новог Београда и истакао да је та веза додатно учвршћена заједничком трагедијом из периода НАТО агресије на Србију, када је током бомбардовања Амбасаде Народне Републике Кине 1999. године, погинуло троје кинеских држављана.

Бован је подсетио да је двоје новинара листа “Гуангминг жибао“, супружници Сју Сингху и Џу Јинг, који су погинули у бомбардовању амбасаде, родом из Џенђијанга, односно кинеске провинције Ђиангсу.

Говорећи о настанку нераскидивих веза житеља Новог Београда са кинеским народом он је истакао је да су те везе почеле 90-их година прошлог века, доласком Кинеза у Кинески тржни центар у блоку 70.

-За већину становника Београда, посебно Новобеограђана, кинеска трговинска четврт у Блоку 70 била је синоним за преживљавање санкција, хиперинфлације и ратова – рекао је Бован.

Бован је затим гостима из Кине пренео информацију да је на месту бомбардоване Амбасаде Кине, данас никла велелепна зграда Кинеског културног центра која ће бити окосница привредних, туристичких, спортских и културних веза кинеског народа са Београдом, Србијом и целим Балканом.

Истакао је да су се времена променила, да се трговци из блока 70 ускоро селе у модерни Кинески тржни центар који се гради у близини старог и додао да на Новом Београду данас живи више од 5.000 кинеских држављана од којих многи овде имају децу и унучиће, која носе српска имена.

-Велику улогу у развоју Србије и Новог Београда у последњој деценији одиграле су и кинеске компаније које граде главне инфраструктурне пројекте у Србији.- Многим тим компанијама седиште је на Новом Београду, а у наредне три године изградња ЕКСПО центра у Сурчину биће огроман потенцијал за додатни развој наше општине као и кинеске привреде – закључио је председник.

Током састанка приказан је кратак филм са недавног 76. рођендана Новог Београда 11. априла, као и филм о градњи новог Кинеског тржног центра који инвестира Компанија „Еуроазија трејд центар“, чији директор Зоу Ђунвеи је такође присуствовао састанку две делегације.

Градоначелник Џенђијанга Сју Шухаји је истакао да је однос кинеског и српског народа више од пријатељства и да је реч о братском односу.

-Провинција Ђиангсу у којој се наглази град Џенђијанг је најбогатији део Кине. Град има званично 2,6 милиона становника, а тај број сигурно сеже и до 3,3 милона становника – рекао је Сју Шухаји, додајући да је трговинска размена Џенђијанга са Републиком Србијом у сталном порасту.

– Велики потенцијал видимо у домену образовања, културе, туризма и медицине. Предузеће “Yuwell Group“ која послује у нашем граду, једна је о највећих произвођача медицинске опреме на свету – истако је градоначелник Сју Шухаји.

Састанку у хотелу „Хајат“ присуствовали су, између осталих, генерални секретар Народне Владе Града Џенђијанга Ма Гуођин, градоначелник Града Дан-јанга Сунг Феисијунг и градоначелник Града Ђурунга Шу Кеџи.

Састанку је присуствовала и делегација Градске општине Стари град, која такође негује братске односе са кинеским градовима, а коју су чинили председник те општине Радослав Марјановић и председник Скупштине општине Стари град Душан Петрић.

Председник Бован и градоначелник Шухаји разменили су поклоне, а госту из братске Кине, Бован је између осталог поклонио и постер великана српског глумишта Бате Живојиновића, који је седамдесетих година прошлог века, са филмом „Валтер брани Сарајево“, био најпопуларнији страни глумац у Кини.