Бован: Жртве бомбардовања кинеске амбасаде српски народ доживљава као своје жртве

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован и градоначелник кинеског града побратима Џенђијанга Сју Шухаји, положили су данас венце на спомен обележје кинеским држављанима страдалим у бомбардовању Амбасаде Народне Републике Кине на Новом Београду током НАТО агресије 1999. године.

-Нови Београд негује културу сећања, а у том историјском памћењу заувек ће остати уписан и тај безочни чин према кинеском народу који је истински потресао Србију. Те жртве је српски народ доживео као своје – рекао је председник Бован током разговра са кинеским пријатељем.

У НАТО бомбардовању тадашње Савезне Републике Југославије, 7. маја 1999. године, погинуло је троје кинеских држављана, а две жртве, новинари листа “Гуангминг жибао“, супружници Сју Сингху и Џу Јинг, родом су из Џенђијанга.

Нови Београд је са Џенђијангом прошле године потписао Споразум о сарадњи две локалне управе у области привреде, културе, туризма, образовања, науке и спорта.

Пре посете месту страдања држављана Кине, за кинеску делегацију у Свечаној сали ГО Нови Београд приређена је изложба „Сећање на страдале кинеске новинаре“, аутора Ренка Р. Спалевића, председника Удружења бораца НОР-а Новог Београд, које сваког 7. маја обележава овај датум као дан који је постао симбол пријатељства и братства кинеског и српског народа.

Бован је са кинеском делегацијом обишао и Кинески културни центар који је подигнут на месту бомбардоване амбасаде у Улици Трешњиног цвета.

Градоначелник Џенђијанга Сју Шухаји је истако да историју и тај трагичан догађај никад не треба да заборавимо, али да тим више треба да негујемо мир.

-Пријатељство између Србије и Кине, као и пријатељство између града Џенђијанга и Новог Београда, које је озваничено и споразумом о пријатељским односима, отвара огромне могућности развоја економских односа и сарадње у другим областима, посебно у области образовања и културе – рекао је градоначелник Шухаји. Та сарадња могла би да почне разменом студената, предложио је градоначелник Шухаји, позивајући новобеоградске студенте на летње школе у Џенђијангу.

Провинција Ђангсу у којој се налази Џенђијанг, како је истакнуто током дводневног боравка кинеске делегације на Новом Београду је најбогатија у Кини. Град побратим Новог Београда, између осталог, познат је по веома успешној Компанији “Yuwell Group“ која се бави производњом медицинске опреме.