Бован поводом Дана сећања на жртве Холокауста: Сећамо се својих невино страдалих баш на дан када желе да нас жигошу за сва врeмена

slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован изјавио је да 22. април, Дан сећања на жртве Холокауста и геноцида који је у Другом светском рату почињен и над српским народом, обележавамо у веома тешком тренутку.

– Баш данас, док ми обележавамо 22. април, у Скупштини Уједињених нација води се тешка борба против иницијативе да нам се прилепи етикета којом желе да нас жигошу за сва времена. Један о начина да се томе супротставимо је управо одржавање културе сећања и на више од 8.000 невиних људи чија тела су покопана у Белановића јами – рекао је Бован обраћајући се данас приликом комеморације страдалима чија су тела бацана у Белановића јаму на Бежанијској коси.

Дан сећања поред Спомен обележја на Белановића јами, у којој су током Другог светског рата покопавана тела страдалих у логору Старо сајмиште, као и жртаве које су из Јасеноваца Савом довожене у овај део тадашње фашистичке Независне државе Хрватске, организовали су Удружење бораца Народно-ослободилачког рата (НОР) и Удружење грађана „Стара Бежанија“, под покровитељством општине Нови Београд.

Председник општине је истакао да је задатак садашњих генерација да на младе пренесу знање о страхотама које доноси сваки рат, као и културу сећања на страдање свог народа.

-Задатак општине Нови Београд биће да заједно са оним удружењима која су и до сада неговала културу сећања на жртве геноцида покопане у Белановића јами, уреди, и да овде направи достојанствен Спомен парк – рекао је Бован.

Дан сећања, 22 април, посвећен је сећању на пробој преосталих заробљеника заточених у Доњој Градини, једном од логора из система логора Јасеновац.

Комеморација на Старој Бежанији, део је програма „Априлски дани“ и пројекта „Култура сећања Новобеограђана“, коју је подржао Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

Програм на Старом бежанијском гробљу почео је почасном стражом Одреда извиђача „Пантер“.

Молебан страдалима одржао јереј Андрија Вукчевић из Храма Светог Георија на Бежанији.

После полагања венаца на спомен обележје, рецитал „Гласови мртвих нису мртви гласови“, одржали су чланови Креативне учионице „Борац“.

Присутнима су се обратили и представници патриотских удружења из пројекта „Култура сећања Новобеограђана“, а у склопу манифестације је и изложба Усташки злочини у Срему 1942. године – Акција Виктора Томића“, аутора Горане Лемајић, која ће до 26. априла бити постављена у Храму културе „Бежанија“ у Војвођанској 68.