Бован на отварању изложбе о почетку градње Новог Београда: Морамо да негујемо своју прошлост

slika slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован изјавио је синоћ на отварању изложбе посвећене почетку изградње Новог Београда, да Нови Беград, ма колико се развијао, мора да негује озбиљан однос према својој прошлости.

Мултимедијална поставка „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?“ – 75 година од почетка изградње Новог Београда, отворена је синоћ у Дому културе „Студентски град“.

Атутор изложбе је историчар Драган Милошевић.

Захваљујући се организаторима што је добио част да отвори изложбу у име домаћина, Бован је изјавио да ће следеће године, ову вредну поставку уврстити у програм обележавања Дана општине 11. априла.

– Изложба преноси изврсне догађаје и емоције из периода изградње Новог Београда, које морамо да сачувамо, јер је то наша прошлост, наша историја – поручио је предсеник општине.

Он је нагласио да су представници Удружења „Градитељи Новог Београда“ недавно били код њега са иницијативом да се подигне споменик свим градитељима, те да ће се потрудити да им изађе у сусрет и да Нови Београд добије место на ком би се на озбиљнији начин обратила пажња на период његовог настајања.

-Данас је Нови Београд град у граду – рекао је Бован. – Због својих територијалних карактеристика има капацитет за нове зграде, нове саобраћајнице, нове мостове, али има простора и да се шири у зеленом смислу. Говорим о његовим парковима и шеталиштима, које не би смели олако да предајемо бетону и новим квадратима, па је то један од задатака којима ћу се посебно бавити – изјавио је председник општине.

Мултимедијална поставка на којој су комбиновани материјали из Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских Новости, Радио Београда, Дома културе „Студентски град“ и приватне збирке, биће доступна посетиоцима Дома културе до 29, децембра.

Поред предсеника општине Бојана Бована, на отварању изложбе говорили су њен атутор Драган Милошевић, а у име Савеза удружења радних акција, присутнима се обратио Вук Жугић.

Огранизатори су нагласили да је изложба посдећање на непоновњив ентузијазам и труд уз који је омладина, после Другог светског рата, градила целу земљу и Нови Београд, те да је на простору данашње савремене и најмногољудније општине у Србији, пред омладинцима те, 1948. године, била мочвара.

Поред фотографија из тог периода, на тематским паноима приказан је живот и рад омладинских радних бригада, а посетиоци могу видети и оригинални документарни материјал из 1948. године, као и филм снимљен поводом обележавања 30 година Новог Београда.

Народна библиотека Србије дигитализоала је свих 36 бројева листа „Нови Београд – лист омладинских радних бригада“ из 1948. који је доступан на сајту ове националне установе.