Завршни догађај у оквиру пројекта “Подршка социјалном укључивању старијих Новобеограђана“

slika

У просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” одржан је јавни час међугенерацијске сарадње ученика Основне школе „Лаза Костић“ и старијих Новобеограђана.

Удружење грађана Амитy које је чланица Националне мреже организација цивилног друштва „ХуманаС“, у сарадњи са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ реализовало је пројекта „Подршка социјалном укључивању старијих Новобеограђана“ који је подржан од стране Црвеног крста Србије.

Јавни час представља завршни догађај у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању старијих Новобеограђана“, који је уз подршку Црвеног крста Србије спровео Амитy, у сарадњи са Центром за бригу о деци, старима и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Пројекат је конципиран на основу кључних налаза истраживања о положају и потребама старачких домаћинстава Новог Београда, спроведеног у првој половини 2017. године. Истраживање је спровело удружење Снага пријатељства Амитy, уз финансијаку подршку Популационог фонда УН и логистичку подршку општине Нови Београд и општинског Центра.  Ово истраживање је показало, између осталог, да је усамљеност пратилац не малог броја Новобеограђана, па је пројекат реализован са циљем да се да допринос повећању социјалне укључености старијих из старачких домаћинстава са Новог Београда у живот локалне заједнице. Током пројекта је одржано 30 радионица на којима су учествовале старије особе са Новог Београда и ученици трећег и четвртог разреда Основне школе „Лаза Костић“.

У оквиру богатог програма јавног часа испред домаћина топлу добродошлицу свим учесницима пожелела је Милка Миловановић Минић, директорка општинског Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом истакавши да смо сви заједно након  реализованих радионица изашли богатији за ново искуство и сазнање о љубави, толеранцији и солидарности.

О сарадњи деце и старијих кроз Пројекат: „Подршка социјалном укључивању старијих Новобеограђана“, многобројне госте упознала је Надежда Сатарић из Удружења Амитy.
Сјајни хор деце из школе „Лаза Костић“ са професором у пензији, Милетом Ђурићем извео је песме: „Комшија“ и „Љубав, вера и нада“на почетку овог посебног часа. Своје емоције и утиске у препуној сали, поделелила је госпођа Надежда Трпковић, из удружења Амитy, прочитавши текст „Шта ми је значило дружење са децом“. Стихове песме „Да је стара мајка жива“ рецитовао је члан фолклорне групе „Јелече“ господин Мирослав Маринковић а  времешни чланови удружења „Јелече“, представили су се сплетом игара из Србије.

Јавни час је завршен дивном песмом „Волим те,волим Нови Београде“ коју је с љубављу компоновао сјајни професор Миле Ђурић, посветивши је  вољеном Новом Београду.