Ускоро почиње израда пројектне документације за гасификацију Новог Београда

slika slika slika slika slika

За гасификацију Новог Београда ускоро почиње израда пројектне документације, изјавио је председник општине Нови Београд Бојан Бован у разговору са грађанима Бежаније.

Трибина на којој су Бован и чланови општинске управе, Одељења за грађевинске и комуналне послове, говорили о гасификацији али и другим комуналним проблемима становника Бежаније, одржана је јуче, 9. октобра, на захтев грађана, у просторијама Удружења „Стара Бежанија“.

Скупштина општине Нови Београд, према речима Бована, већ је усвојила план гасификације који предвиђа изградњу 106 километара гасне мреже, на оним локацијама на којима не постоји топловод.

Могућност прикључка добиће житељи у блоковима 13, 18, 25 и 64, Ушће, Тошин бунар, привредна зона Ауто-пут, Бежанија 2-Ледине, Бежанија и Бежанијска коса.

Бован је нагласио да ће носилац пројекта бити „Србија гас“ и да ће већ у октобру та компанија и Општина Нови Београд, изабрати стратешког партнера који ће изводити радове на гасификацији. Тек по избору извођача радова, грађани ће моћи да добију подробније информације о цени прикључка на гас и могућим погодностима плаћања.  

-Изградњом гасовода решићемо велико, егзистенцијално питање становника ових делова Новог Београда – рекао је Бован.

На трибини је изнет и податак да поред еколошке стране коришћења гаса као извора топлотне енергије, рачунице показују да је тај вид грејања знатно исплативији од струје и угља.

Поред гасификације, на трибини је било речи и о другим комуналним проблемима становника Бежаније.

Од председника општине Бежанијци су раније затражили подршку за обнову зграде Старе основне школе из 1891. године, у Војвођанској 68, у којој мештани данас организују трибине, предавања и промоције.

-Општина Нови Београд има изузетно добру сарадњу са Заводом за заштиту споменика Београда и договорено је да следеће године крене обнова зграде Старе основне школе која је проглашена спомеником културе и самим тим је изузтно важно да буде потпуно обновљена и добије изглед какав је имала некад – рекао је Бован. – Простор око „Белановића јаме“ у којој су покопане цивилне жртве терора у Другом светском рату, а што је такође био један од ваших захтева, такође ће бити уређен – обећао је Бован грађанима.

Присутни на трибини изнели су још неколико комуналних проблема који муче становнике Бежаније, а који се односе на проблем канализације кад је реч о новоградњи, као и проблемима везаним за безбедност у саобраћају старог дела Новог Београда.   

Разговор о предстојећој гасификацији и другим комуналним проблемима, како је најављено на трибини, ускоро ће бити одржан и са грађанима Ледина, где се очекује и највећи број  појединачних прикључака на нови гасовод.