Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Новог Београда прославило 50 година рада

slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама Новог Београда (МНРО) прославило је у четвртак у Сали један Градске општине Нови Београд, велики јубилеј, 50 година рада.

Пригодним и емотивним програмом, уз учешће великог броја деце и њихових родитеља, стручњака из области дечије и социјалне заштите, хора Основне школе „Лаза Костић“ и ОШ „Нови Београд“, представници удружења су се подсетили времена када је било неопходно да деца са потешкоћама у развоју добију системску подршку друштва и захвалили се многобројним организацијама и појединцима, без којих тај рад не би био успешан.

Од самог оснивања, како је истакла председница Удружења Радомирка Божиновски, МНРО је имао свесрдну подршку Градске општине Нови Беогоград и Опшеинског центра за бригу о старима деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

У знак захвалости за континурирану подрушку, па и организацију прославе јубилеја, Општини Нови Београд и Центру уручене су плакете МНРО, а признање је у име председника општине Нови Београд Бојана Бована и у име Центра, преузела директорка те установе Милка Миловановић Минић.

Миловановић Минић је честитала јубилеј Удружењу, истичући огроман труд, пажњу и љубав коју су уложили у пружање помоћи ментално недовољно развијеним особама Новог Београда и њиховим породицама.

-Као неко ко дуго прати и подржава ваш рад, честитам вам јубилеј и захваљујем се за све године у којима сте вредно радили, скретали пажњу свих нас на проблеме са којима сте се суочавали и истицали потребе, способности и таленте ваших корисника ,чиме сте и нама давали елан да вас пратимо и помажемо – рекла је Миловановић Минић.

Она је Удружењу пожелела још много година успешног рада уз напомену да су досадашња истрајност, упорност и огромна енергија, резултирали великим успехом особа са потешкоћама у развоју.

-Посао који радите није нимало лак, али је вредан пажње и подршке читавог друштва и сваког од нас – закључила је директорка општинског Центра који годинама уназад организује различите бесплатне едукације и радионице, пружајући тако интеграцију, инклузију и повезујући различите актере заједнице, како на територији Новог Београда, тако и у Београду, па и у Републици Србији.

Подршка општине Нови Београд огледала се посебно у реализацији манифестације „И ја сам дете са ове планете“ која из године у годину има све више учесника и прераста у јединствен инклузивни спектакл деце и младих са тешкоћама у развоју, њихових вршњака као и најстаријих суграђана.

Радомирка Божиновски је истакла да удружење постоји и траје на првом месту због потребе и жеље родитеља који имају децу са потешкоћама у развоју да се удруже на сложеном задатку родитељства.

– Та помоћ је нарочито потребна на почетку, када се родитељ суочава са дијагнозом и постаје свестан да развој његовог детета неће ићи нормалним током – рекла је Божиновски.- Важно је да тада родитељ не буде сам и да му подршка, поред стручнњака, буду други родитељи који су искуснији у томе.

Она је поделила и лично искуство таквог родитељства и додала да су током одрастања њене деце која су суочена са проблемима у развоју, велика подршка били стручњаци.

Програм у сали ГО Нови Београд употпунили су и чланови Удружења МНРО Нови Београд који су извели песме „Волим те волим Нови Београде, „И ја сам дете са ове планете“, „Пет дана благо нама“ и „Крила лептира“.

Ретроспективу рада удружења кроз презентацију фотографија изнела је стручни сарадник, дефектолог Лидија Николић Новаковић.

Она је истакла да је од евидентираних више од 1.200 ментално недовољно развијених особа на територији Новог Београда, регистровано њих 861, а да системску подршку добијају 384 особе.

Удружење има 109 активних чланова, а повеље и захвалнице за подршку у раду и његов опстанак, додељене су многобројним институцијама, установама, удружењеима и појединцима, међу којима су и директорка Предшколске установе„11 април“ Јелена Дубљевић, глумац Александар Димитријевић, али и млади волонтери, међу којима је и водитељка програма новинарка Јована Јовановић.