Удружење Стара Бежанија обележило годишњицу постојања заједничким ручком на Јоциној ади

slika slika slika slika slika slika slika slika slika

Председник општине Нови Београд Бојан Бован, присуствовао је јуче обележавњу 18 година постојања Удружења „Стара Бежанија“ и традиционалном окупљању Бежанијаца на „Пасуљијади“, заједничком ручку становника Бежаније и њихових пријатеља на обали реке Саве.

Како је јуче више пута поновљено током заједничке трпезе у ресторану „Сава Сава“, Бежанијци су се пре него што је ресторан отворен, од  давнина окупљали на Јоциној ади, јединој парцели на Савском насипу која је остала у стопостотном власништву породице Ковачевић са Бежаније.

-Поред тога што као градска општина решавамо или посредујемо у решавању егзистенцијалних, животних проблема свих становника Новог Београда, радујемо се да смо део и оваквих манифестација, окренутих ка очувању традиције и подсећању на то шта су нам оставиле генерације пре нас – рекао је председник општине у неформалном обраћању Бежанијцима. – Решавамо и решаваћемо проблеме локалне инфраструктуре, чистоће и зеленила, а ускоро ће кроз Стару Бежанију и Ледине проћи гасовод, па ћете имати могућност да се решите и мука са угљем, пелетом и дрвима. С друге стране, потрудићемо се да и кроз оваква окупљања, подсетимо Новобеограђане да насеље Бежанија постоји 500 година – поручио је Бован.

Окупљању Бежанијаца и њихових пријатеља присуствовао је и директор ТВ „Ареана спорт“ Небојша Жугић, а у име Удружења „Стара Бежанија“, комшијама и гостима јуче се обратио Жељко Матијашевић.

Он је нагласио да су житељи Бежаније пре 18 година одлучили да формализују окупљања и оснују удружење како би од заборава сачували људе и векове, очували идентитет, лакше решавали локалне проблеме, а своје насеље учинили лепшим местом за живот.

Наследник Јоцине аде Душан Ковачевић је подсетио да је Нови Београд никао на имањима Бежанијаца и да је ово насеље својевремено било општина.

-Ред је да и ми, млађи Бежанијци, сачувамо сећање на оно што су баштинили наши очеви и дедови и да се потрудимо да се историја не заборави – каже Ковачевић.