У сусрет Светском дану аутизма одржана трибина “Удружена медицинска стања и аутизам “

slika

У уторак 27 .марта 2018.године у Сали 1, Градске општине Нови Београд одржана је трибина “Удружена медицинска стања и аутизам” коју је организовало  Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом у сарадњи са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“. Међу учесницима трибине били су бројни стручни радници из области образовања, здравствене и социјалне заштите, студенти, родитељи особа са аутизмом и особе са инвалидитетом.

Присутне учеснике је на самом почетку поздравио председник Београдског удружење за помоћ особама са аутизмом, Мирко Гојић  и најавио више активности удружења поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом посебно нагласивши манифестацију под називом “Срушимо баријере за аутизам заједно” и изложбу радова особа са аутизмом која ће бити уприличена у Дечјем културном центру 2.априла.

Испред општине и општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд”учеснике трибине је поздравила директорка Центра, Милка Миловановић-Минић истакавши да је циљ и фокус развоја социјалне заштите на локалном нивоу којим се општински Центар између осталог бави пре свега оснаживање припадника рањивих група међу којима су и особе са аутизмом и њихових породице кроз перманентно информисање и континуиране едукације како би их учинили мање зависним од социјалних служби и допринели превенцији институционализације и њеном максималном одлагању ако до ње ипак нужно на крају мора да дође. На нама је да допринесемо да се читав овај процес олакша заједнички, уз подршку стручњака и повезивањем локалних актера из сфера образовања, социјалне и здравствене заштите.

О удруженим медицинским стањима и аутизму на трибини је говорила еминентна стручњакиња са дугогодишњим искусутвом у практичном раду са децом и младима са аутизмом и њиховим породицама доц. др Милица Пејовић- Милованчевић, дечји психијатар са Института за ментално здравље Србије.

Бројни медицински и бихевиорални проблеми често се јављају са поремећајем спектра аутизма (АСД). Ова „коморбидна стања“ укључују анксиозност, депресију, дефицит пажње, хиперактивност (АДХД), проблеме са гастроинтестиналним трактом (ГИ), поремећаје спавања и епилепсију. Осим описаних проблема, деца са аутизмом или другим поремећајима у развоју, више од деце без развојних сметњи, имају друга здравствена стања као што су астма, кожне алергијске промене, друге алергије, и сл. Оно што је најважније, поготово када су у питању деца с аутизмом која нису развила говор, јесте да се прати њихово здравствено стање јер врло често непрепозната здравствена стања (као што су нпр. болови различите етиологије) могу бити разлог додатног узнемирења и поремећаја у понашању код особа са аутизмом. С тим у вези удружена медицинска стања су обично разлог укључивања других врста терапије као што је медикаментна терапија.

Бројни родитељи и стручњаци су се активно укључили у дискусију након  веома интересантног и корисног излагања доц. др Милица Пејовић- Милованчевић о овој значајној теми што је посебна вредност одржане трибине.