У сали општине Нови Београд приказан филм Кисмет

slika slika slika

У сали општине Нови Београд синоћ је одржана пројекција филма Кисмет, који је део пројекта „Жене Албаније и Србије: Ми можемо“. Филм је прича о младим женама из Албаније и Србије, који су направиле младе жене Србије и Албаније, које чврсто верују да су омладинска сарадња и једнакост полова предуслови за дуговечни мир и напредак.

Овај краткометражни документарац завирује у животе осам младих жена из различитих позадина и искустава, које све живе под још увек доминантним патријархалним системом. Филм шета између урбаних и руралних средина ових двеју земаља Западног Балкана, између традиционалног и дигиталног, између пресија и иновација, старих наратива и нових шанси, постављајући питање – колико смо слични у нашим различитостима? Зашто би Српкиња желела да учи албански? Зашто би се Албанка удала за Србина? Ко је „непријатељ“, а ко „пријатељ“? Могу ли се мостови међу овим земљама ојачати уз помоћ жена које играју фудбал заједно или пар ентузијасткиња које сарађују на Википедији? Која су решења за исте изазове? Да ли би младе жене требало да прихвате наметнути „кисмет“ (тур. судбина), или „оне могу бити ратнице што и јесу“ које активно охрабрују дијалог у немирном региону?

Филм је део пројекта ,,Жене Албаније и Србије: Ми то можемо!” који спроводе удружења грађана Заједно Заједно, Центар за друштвену равнотежу, Омладински центар Брус из Србије и Нова Визија из Албаније, у оквиру платформ Људи Албаније и Србије уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, у партнерству Присуства ОЕБС-а у Албанији, Министарства омладине и спорта Републике Србије, Министарства образовања, омладине и спорта РепубликеАлбаније, Албанског Националног сервиса за младе и Кровне организације младих Србије. а у оквиру пројекта „Повећање регионалне повезаности младих Србије и Албаније”. Пројекат је финансијски подржан од стране Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке и Министарства спољних послова Холандије.