У општинском Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ обележен Светски дан детета

slika slika

У среду 20. новембра у просторијама  општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул. Народних хероја 42,  уз подршку општине Нови Београд, четврту годину за редом организована је манифестација поводом обележавања Међународног дана детета.

Манифестација је ове године одржана под слоганом „ОСМЕХОМ ЗА ОСМЕХ“.

Учесници ове пре свега веселе и распеване инклузивне манифестације су били ученици новобеоградских основних школа „Лаза Костић“, „Душко Радовић“ и „Младост“, чланови удружења за помоћ МНРО Нови Београд, удружења самохраних родитеља деце са инвалидитетом „Плава шкољка“,  удружење за Даун синдром  Београда, удружење „Љубав за љубав“ из Подгорице, ученици специјалне основне школе „Радивој Поповић“, чланице Балетског студиа Ружица, карате секција Центра за бригу о срарима деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, КУД „Јелече“ Нови Београд и публика коју су чиниле поносне баке, деке, маме, тате и родбина учесника.

У божанственој атмосфери, у хармонији звукова низале су се речи и ноте које су брижљиво одабрали наставници музичког васпитања из школа учесника, посвећени професионалци и изузетни васпитачи. На манифестацији је учествовало близу двеста учесника.

„Светски дан детета је годишњи међународни догађај који се прославља 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају. Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, коју су ратификовале 193 земље, а основни принципи су право на живот, опстанак и развој, најбољи интерес детета, право на партиципацију као и право на недискриминацију.

Република Србија је једна од првих земаља потписница ове конвенције и зато је важно да се подсетимо одговорности СВИХ АКТЕРА ЗАЈЕДЕНИЦЕ да штитимо и промовишемо права деце у нашој земљи и локалној заједници -рекла је директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић на отварању манифестације.