У општинском Центру одржано предавање „Препознајте прве симптоме атопије на време“

slika slika

У среду 12.12.2018. у Центру за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом на Новом Београду одржано је предавање „Препознајте прве синдроме атопије на време“ као допринос покретању  бесплатног саветовалишта о атопији.

Предавање је организовао  портал Алергија и ја, који окупља уско циљану групу особа са проблемима алергије на храну, алергијског ринитиса, атопијског дерматитиса и астме,  и Национално удружење за помоћ и подршку особама са алергијама, целијакијом и осталим аутоимуним обољењима са ограничењима у исхрани основано из потребе да се ширењем свести о овим проблемима помогне особама који имају проблем алергија и ограничења у исхрани уз подршку  Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Иако стил живота и статистика указују да су проблеми са атопијским болестима у огромном порасту, свест о атопијским болестима у Србији и региону је на веома ниском нивоу. Статистика каже да свака четврта особа код нас и у свету има неки облик алергије што чини 30 % становништва, од чега су 7 – 18%  деца школског узраста.
О првим симптомима атопије говорили су:  др Гордана Петровић, педијатар, имунолог – алерголог, др Даница Милобратовић, специјалиста дерматовенерологије и др Биљана Алимпић, педијатар – дијететичар, а о подршци оболелима и њиховим породицама  присутнима говорио је психолог Урош Рајаковић, из Центра за едукацију и развој личности КРУГОВИ.

Присутне родитеље и предаваче је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић која је истакла да је Центар пре годину дана подржао локалну иницијативу родитеља деце са проблемима атопије да организују прву едукативну радионицу у просторијама Центра и посебно нас радује што је ова иницијатива прерасла у национално удружење које ће се даље озбиљно и органоизовано  бавити едукацијама родитеља и свих заинтересованих за тему атопија доприносећи бољем квалитету живота ове значајне групе наших грађана.

Кад кажемо да је неко има атопију, подразумева се предиспозиција за развитак различитих алергијских стања, односно наследна или стечена способност да производи ИгЕ антитела, као реакцију на неки алерген. На ове материје, други људи који нису атопичари, уопште и не реагују.

Атопијске болести су још увек једна велика непознаница и код нас и у свету, па су пацијенти често приморани да размењују информације и искуства са особама који имају истих проблема, на форумима и неформалним интернет заједницама.