Одржане две едукативне трибине као подршка процесу хранитељства и хранитељима

slika slika

У уторак и среду 13.и 14.11 у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржане су две едукативне трибине као подршка хранитељима да квалитетније и адекватније одговоре изазовима и захтевима сложеног али пре свега хуманог процеса хранитељства у оснаживању деце и младих без адекватног родитељског старања.

Трибине је организовао Центар за социјалну интеграцију деце и младих без адекватног родитељског старања „Звезда“ на теме „Подршка младима након изласка из алтернативног старања у САД и Србији“ и „Хранитељство,деца са траумом на хранитељству и повезивање са организацијама из овог домена у свету“ у партнерству са општинским Центром и Центром за породични смештај и усвојење, Београд.

Своја искуства заинтересованим професионалцима у социјалној заштити и бројним хранитељима из неколико градова у Србији  пренеле су Пам Париш и Кејси Калварези, сертификовани тренери и хранитељице из САД, Гордана Малетић и Душанка Станковић , представнице Центра за породични смештај и усвојење, Београд и Татјана Дражиловић, координатор програма „Кућа могућности“.

Као психолог, оснивач и директорка организације Connection Homes, која се бави подршком младима након изласка из система социјалне заштите у Америци,
Пам Периш и сама хранитељица, веома је компетентно пренела и поделила лична искуства и указала на значај раног подстицања развоја код деце која су без адекватног родитељског старања и која су била смештена у институцијама социјалне заштите резиденцијалног типа.

Кејси Калварези такође психолог је усвојила девојчицу са аутизмом из Србије која је боравила у дому у једном периоду свог живота. Уз пуно љубави и пажње она је научила језик, похађа школу за децу са аутизмом и веома се лепо развија користећи своје потенцијале за развој неопходних животних вештина.

О процесу хранитељства и подршци система социјалне заштите у Србији да се он што адекватније и кометентније реализује и развија говорила је психолог из Центра за породични смештај и усвојење, Београд, Гордана Малетић.

Практична искуства у раду са корисницима приказала је дефектолог Душанка Станковић.

Директорка Центра за социјалну интеграцију деце и младих „Звезда“, Татјана Дражиловић, говорила је о пројекту „Кућа могућности“ у Београду и Нишу где се подршка пружа младима који са пунолетством губе  право на хранитељску заштиту.
Директорка општинског  Центра за бригу о старима,деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, Милка Миловановић-Минић је приближила улогу и циљеве општинског Центра као јединственог ресурса за умрежавање различитих домаћих и међународних друштвених актера око ове важне теме истакавши значајну подршку коју је општински Центар пружио хранитељским породицама, деци на хранитељству и младима из Центра „Звезда“ од почетка свог рада у реновираним просторијама 2017 године а посебно током реализације пројекта Развој локалних услуга-Нови Београд који је подржан средствима ЕУ као и током својих редовних активности на побљшању амбијента за приступ и остваривање права рањивих група на Новом Београду и уопште на локалном нивоу.