У општинском Центру одржана радионица посвећена бризи о оралном здрављу

slika slika

У уторак 18. јуна у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржана је прва, од више планираних, интерактивних радионица у оквиру Програма унапређења оралног здравља особа са посебним потребама – подршка породици и установама који је подржало Министарство здравља Републике Србије.

Релизатор програма је Удружење дечијих и превентивних стоматолога Србије.

Руководилац овог пројекта је сарадник општинског Центра, проф.др Дејан Марковић са Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

Присутне родитеље и кориснике услуга Центра поздравила је директорка Милка Миловановић-Минић, захваливши се на одзиву и препознавању значаја теме истичући да је заједнички циљ у релизацији овог програма обучити родитеље/старатеље како да од самог рођења детета прихвате важност очувања оралног здравља, науче како да правилно одржавају оралну хигијену, како да се правилно хране и како да све те активности уклопе у свој свакодневни начин живота.

„Орално здравље особа са посебним потребама није најважнији егзистенцијални проблем који ова деца имају. У њиховим животима преплићу се основно обољење, компликације системских болести, економске или социјалне прилике и неприлике и зато се орални статус често, заборављају. Када настану компликације због оболелих зуба , тада проблем ескалира и тражи се хитна реакција и помоћ. Зубобоља или гнојни процеси ремете свакодневну животну рутину, погоршавају клиничку слику системских обољења, доводе до узмеирености и непријатности, угрожавају квалитет живота и детета и породице, а понекад угрожавају и сам живот. Начин да се то спречи постоји и заснива се на једноставним и примењивим мерама из групе превентивних и минимално-инвазивних стоматолошких процедура“ истакао је је проф.др Дејан Марковић.

На овај начин код највећег броја деце стање оралног здравља не разликује се од здраве деце, а заступљеност компликација каријеса и пародонтопатије готово да се не разликује од здраве деце. У томе видимо значај оваквих едукација за родитеље/старатеље особа са посебним потребама нагласио је проф. Марковић.

Теме о којима се највише разговарало на радионици су биле:

-Улога одржавања оралне хигијене у превенцији оралних обољења,

-Успостављање навика у одржавању оралне хигијене,

-Припрема за посету стоматологу.

Такође, учесници су показали заинтересованост за информације о различитим средствима за одржавање хигијене (врсте четкица за зубе, врсте пасти за зубе, течности за испирање уста), различитим стоматолошким интервенцијама (нпр. поправка зуба, зубна протетика, уградња импланта), као и о процедури заказивање прегледа код дечјег стоматолога.

У делу радионице који се тиче психо-социјалне подршке и припреме за сусрет са стоматологом савете родитељима су пружиле проф.др Јелена Врањешевић и доц.др Оља Јовановић са Филозофског факултета Универзитета у Београду.

У сарадњи са Удружењем превентивних и дечијих стоматолога Србије, општински Центар ће организовати још оваквих радионица са циљем подизања свести родитеља и јавности о значају очувања оралног здравља код особа са инвалидитетом како би се избегле компликације и омогућио квалитетнији живот и свакодневно функционисање.