У општинском Центру одржан семинар “Рехабилитација и хабилитација особа са Дауновим синдромом по моделу Европске Уније”

slika slika

Након потписивања  споразума о сарадњи организација из Републике Српске и Србије, које брину о особама са Дауновим синдромом и општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у просторијама општинског Центра одржан је двочасовни бесплатни семинар.

Семинар на тему “Рехабилитација и хабилитација особа са Дауновим синдромом по моделу Европске Уније” који је организовао општински Центар на иницијативу родитеља Марије Павловић, чланице Удружења за Даун синдром Београда.

Испред домаћина и организатора семинара, присутне је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић нагласивши значај перманентног информисања свих актера процеса хабилитације и рехабилитације особа са Даун синдромом од њих самих, преко породица, стручњака и читаве заједнице  како о њиховим потребама тако и о њиховим правима и реалним могућностима. Највеће препреке су у нама који их не разумемо. Из тог разлога ће општински Центар и убудуће наставити да ослушкује потребе њих и њихових породица и да организује овакве и сличне догађаје како бисмо афирмисали другачији преко потребан приступ овој популацији.

Циљ овог семинара који је окупио бројне родитеље, стручњаке и студенте као и младе са Даун синдромом је био упознавање са рехабилитацијско – хабилитацијским програмом за интегрисање и радно оспособљавање особа са Дауновим синдромом који се спроводи у Бањалуци.

Своја искустава у области рехабилитације и укључивања особа са Дауновим синдромом у самостални живот презентовао је господин Зоран Јелић, психотерапеут и рефлексолог, управник Центра за Даун синдром у Бања Луци.

Учесници семинара су имали прилику да се кроз аутентичан видео материјал упознају са ПАИН-  рехабилитационим програмом и да у оквиру предавања „Живот са ДС“ и „Бити родитељ – старатељ особе са ДС“ поставе бројна питања и активно учествују у дискусији.

Испред Центра за социјални рад Бања Лука о моделу сарадње са Центром као и подршци особама са Даун синдромом говорила је Јелена Јелић.

Своје животно искуство родитеља девојчице са Доwн синдромом широком аудиторијуму пренела је Марија Павловић. Она је истакла да особе са Даун синдромом могу бити корисни чланови друштва, јер имају потенцијал, али тај потенцијал се мора неговати и развијати, јер све што сада учинимо донеће плодове у будућности. Кроз подршку на овај начин смањићемо ризик да наша деца сутра постану социјални случајеви на терету државе и локалне заједнице

Процењује се да у Србији живи око две хиљаде особа са Дауновим синдромом. У Републици Српској их је око 1.400. Удружења особа са Дауновим синдромом из Републике Српске и из Србије убудуће ће сарађивати и размењивати искуства како би се те особе лакше укључиле у друштво и оспособиле за самосталан живот а спона између њих у својим капацитетима ће бити општински Центар за за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.