У општинском Центру одржан семинар као подршка родитељима деце са Даун синдромом

slika

У уторак 19. новембра  у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ у ул.Булевар Милутина Миланковића 34 одржан је бесплатни семинар на тему:

“Из Првог лица – да из жртве прерастете у успешне борце“ као део сарадње општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ и Удружења за Даун синдром  Београда.

Предавач на семинару је била Сара Прелевић, родитељ близнакиња Ирме и Илде рођене са Даун синдромом , мотивациони говорник и председница првог удружења деце и омладине са Даун сидромом  НВО “ Љубав за љубав “ из Подгорице.

Уједно Сара је и представник Региона и члан Федерације за Даун синдром.

Семинару су присуствовали родитељи, стручњаци у области дефектологије и педагогије, психолози представници Министарсва за демографију и популациону политику, као и бројни студенти прве и четврта године факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију ФАСПЕР Универзитета у Београду.

Тема семинара је била усмерена на подизање свести и прихватање особе са сметњама у развоју као и на искрено и несебично подељено огромно искуство самохране мајке деце са инвалидитетом.

„Не осуђујте и не анализирајте зашто баш њој да се деси и зашто не одустане када наде за нормалан развој детета нема. Свако дете је различито али је љубав мајке према сваком свом детету иста и јача од сваке невоље. Помозите благошћу, прихватањем, осмехом и добронамерношћу…Лепа реч је лековита!“ – истакла је Сара Прелевић обраћајућу се стручњацима и студентима.

Кроз искрену размену искуства отворио се и искрен пут интеракције са врло активном публиком.
„Порука овог семинара садржана је у мисији општинског Центра а то је да је најважније стварати нужне предуслове за прихватање особа са инвалидитетом на локалном нивоу, прво од стране самих родитеља а онда и од заједнице кроз мобилизацију свих расположивих ресурса за подршку читавој породици јер је она носилац и база детету са развојним потешкоћама као и детету са свим другим проблемима и ширити мрежу формалних и неформалних пружалаца услуга на чему општински Центар посвећено ради.У овом процесу веома је важна сензибилизација актуелних и будућих стручњака да се дете са развојним проблемима посматра у ширем контексту његовог свакодневног функционисања и реалних капацитета породице“ -рекла је директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић у поздравној речи.

Током семинара је потписан заједнички протокол о сарадњи између општинског Центра и ова два удружења што је симболично била и увертира за обележавање Светског дана детета који је општински Центар уприличио.

Председница Удружења за Даун синдром из Београда, Марија Павловић се захвалила на континуираној подршци општинском Центру и општини Нови Београд  током организације више различитих значајниох догађаја за ово удружење и родитеље са циљем подизања свести друштвене заједнице о значају прихватања и пружања подршке родитељима и деци са Даун синдромом.