У Блок галерији у уторак, 20. децембра, у 18 часова, пројекција  краткометражног филма „Дубинска уметност Горана Стојчетовића“

У Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у  уторак, 20. децембра, с почетком у 18 часова, биће одржана пројекција  краткометражног филма под називом „Дубинска уметност Горана Стојчетовића“, аутора Баxуз Малера.

Филм је премијерно био приказан у Културном центру Србије у Паризу, јула 2022. Неколико дана касније, презентација је била и у белгијском Art brut centru La S Grand Atelier  у   Виелсалму.

Пројекат је подржан од Министарства културе Републике Србије. Организација: Матријаршија и Ремонт – независна уметничка асоцијација.

Овај догађај ће уједно бити и свечано затварање самосталне изложбе „И заиста вам кажем, слике ове, душе ваше отпеваше“, аутора Горана Стојчетовића.

 

О пројекту

Презентација уметничког рада Горана Стојчетовића у Културном центру Србије у Паризу, као уводни део, била је започета шеснаестоминутним видео колажом кроз целине које дају шири ретроспективни увид у обимну и разноврсну продукцију. Филм је сачињен од видео материјала који дочаравају процесе – етапе настанка дела, преобликовања, извлачења мотива, конструисања објеката, колективне акције, рад у различитим стимулативним атмосферама… што је од есенцијалне важности за схватање Горановог стваралаштва.

Потреба да се Горанов приступ и принципи које је развијао некако формулишу јавила се када их је већ увелико примењивао у раду са другим људима, пре свега са пацијентима Дневне болнице и Клуба лечених психоза Клинике за психијатрију ВМА у Београду уз стручни тим психијатара и психолога. Принцип рада дубинског цртежа, како га је Горан назвао, је прихваћен од стручног тима Клинике за психијатрију ВМА, основан је професионални Арт брут студио у болници и уведен у редовно лечење, од 2015. године до 2020., када се стало због ковид епидемије. Резултати су од почетка били јасни – дијагностификовање је олакшано, откривале су се круцијалне појединости, пацијенти су се брже отварали, увиђали своје механизме и могућности промене, прелазили из пасивног у активније стање током лечења тј. мотивисали се и преузимали одговорност за даље животне кораке…Дубина је димензија којом се креће и приликом обрнутог процеса ишчитавања финално хармонизованих формалних елемената. Да би стваралаштво било аутентично и да би садржало снагу “магијског и исцељујућег” оно мора да прође кроз најдубље слојеве бића. У том циљу Горан настоји да амортизује све могуће шумове и посредности које спутавају директан израз и дубље понирање у сопство као што су формално образовање, институционализације, формалне, медијске, тематске уметничке трендове, представљачке и естетске претензије…Филм је ауторски рад уметника који делује под псеудонимом Баxуз Малер, који годинама сарађује са Гораном и верно је дочарао сву „психоделичност“ процеса и мотива у проналажењу уметничког израза Стојчетовића.