У Блок галерији у петак,1. септембра, отварање изложбе „Форма одсликавања“, ауторки Фаните Барчот -Николац и Милене Миленковић .

У Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 1. септембра, с почетком у 20 часова, биће отворена изложба „Форма одсликавања“, ауторки Фаните Барчот -Николац и Милене Миленковић .

Изложба ће бити отворена до 12. септембра 2023. године.

„У овом пројекту представљају се двије генерацијски различите, али стилски, ликовно и естетски успоредиве, ауторице које стварају ауторски препознатљив траг на умјетничкој сцени. Повезује их техника којом реализирају своје идеје: црно-бијела фотографија.  Повезује их заокупљеност тијелом, властитим, крхким, доступним, податним. Јединим. Фанита Барчот-Николац делује као чланица ХДЛУ Ријека и ХДЛУ Истре, већином ауторским пројектима на тематским изложбама,док Милена Миленковић утире свој умјетнички пут већином на међународним изложбама.

Милена Миленковић – Алтер его (2015.-2023.) Ако је интроспекција проматрање властитих менталних и емотивних процеса, испитивање својих свјесних мисли и осјећаја, онда је оквир кроз који Милена проматра вањски свијет својеврсни прозор кроз који нам се допушта поглед на тијело које фотографира, тијело које може бити и њено, на оно унутра, на оно што се открива. Увучени у тај свијет постајемо дио игре. Воајери заведени туђим сновима, без додира стварности од којег руке дрхте.

Фанита Барчот-Николац – Ћелава пјевачица (2017.-2023.) / Ћелава пјевачица с перцептивним помаком

Фанита Барчот у серији фотографија Ћелава пјевачица урања у својеврсни ступањ подвојености како би се поновно уземљила у свијету, водећи се готово наивном спознајом да само кроз удаљавање можемо разумјети шире контуре нашег искуства. Очита је сензуалност њезиних фотографија. Тијело  умотано у тијело, које из тијела одлази и у тијело се умата. Ово одвајање и привлачење – удаљеност, интимност – увјерљиво је приказано као емотивна снага која избија из њених фотографија.

Милена Миленковић рођена је 1990. године у Параћину. По занимању је архитекта. Излагала је на пет самосталних и више од 120 колективних изложби у 20 земаља, на којима је освојила око 90 медаља и признања. Уметничко звање „Кандидат мајстор фотографије“ Фото савеза Србије стекла је 2020. године као најмлађа жена којој је додељено ово звање. Исте године нашла се и међу 10 најуспешнијих аутора у Србији. Међународно звање АФИАП стекла је 2021. године. Свој фотографски рад започела је 2015. портретном и креативном фотографијом, а затим бележи уличне и сцене из живота. Откривши интерес за људско тело и емоцију, почиње да се бави акт фотографијом. Кроз акт истражује емотивно ослобођење које долази скидањем и одрицањем наметнутих друштвених норми. Серије приказане на изложби настале су у различитим временским периодима у раздобљу од 2015. до 2023. године.

Фанита Барчот-Николац рођена је 1963. у Сплиту. Учествовала је на преко 50 групних изложби у Хрватској и иностранству, освојивши више награда и признања. Чланица је ХДЛУ Ријека и ХДЛУ Истре. Иако нагиње црно-белој фотографији, под‌једнако се добро изражава и фотографијом у боји, експериментишући различитим фотографским техникама. Њен израз је лични и интиман. На концептуалан начин преиспитује властито ја, истражује односе светла и таме, ствара дигиталне колаже, режира призоре и светове. Фотографија јој је страст, својеврсна медитација која омогућује бег у властити свет креативности и слободе. Серије приказане на изложби настале су у различитим временским периодима у раздобљу од 2017. до 2023. године.“

Из предговора каталога за изложбу ФОРМА ОДСЛИКАВАЊА, аутор текста Ивица Николац