У Блок галерији у петак, 24. маја, у 19 часова, отварање изложбе аутора Балше Рајчевића

У Блок галерији, Јурија Гагарина 221, у петак, 24. маја, с почетком у 19 часова, биће отворена изложба аутора Балше Рајчевића.

Академик,(члан Европске академије и наука уметности) академски вајар и сликар Балша Рајчевић, рођен је у Београду 1941. После гимназије, завршио Академију примењених уметности 1965.године
као и Историју уметности 1976 у Београду. После завршене Академије по препоруци проф. Рутића боравио годину дана у Минхену на техничко – зантском усавршавању у атељеу Бернарда Крауса.

Професионалну излагачку активност започиње 1968. Поред бројних, петстотинак групних изложби у земљи ( Београд, Загреб, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Краљево, Ријека, Мурска Собота, Зајечар и др) као и иностранству у селекцији Музеја савремене уметности из Београд ( Париз,Хелсинки, Осло,Софија, Букурешт, Будимпешта, Инголштат, Вроцлав, Падова), одржао је и више од шесдесет самосталних изложби (Београд, Загреб, Ниш, Крагујевац, Чачак, Загреб, Краљево и др) као и свету ( Рим, Париз).

Балша Рајчевић је представљен на бројним селекцијским, ауторско – концепцијским изложбама наших најпознатијих ликовних критичара (Л. Трифуновић, Ј. Денегри, Ђ. Кадијевић, С. Бошњак, И. Суботић, М. Пушић, С. Степанов, Ђ. Јовић, Д. Ђокић и др.)

У селекцији Александра Басина 1986.представљао југословенску уметност на 14. Међународном Бијеналу скулптуре у Падови. 1968. заступљен на изложби савремене југословенске уметности у Каиру, као и у селекцији са Бијенала младих из Ријеке, изложби „За страну јавност“, на Бледу; 1977. Бијеналу Југословенске еколошке уметности, Панчево, (селектор Ђорђе Јовић); 2005. Избор српских уметника за 4. бијенале југ. скулптуре, Мурска Собота, (Селектор Марија Пушић) ; 2013. Нова српска апстракција, селектор М.Белић; 2005. Селекција српске скулптуре Салон Кару – сел, Лувр као и селекцијско – ауторским изложбама С. Степанова, Д. Калајића , И. Суботић, Д. Ђокића. Ђ. Кадијевића, Д. Ђорића и др.

Б.Рајчевић је седам пута изабран за изложбе „Критичари су изабрали“( селектори:Ђ. Кадијевић,С. Бошњак, З. Маркуш, Д. Ђокић, А. Ђурић, уметник се није одазвао радом, Д. Ђорић, Весна Лакичевић). Изабран је и за први тријенале југ. уметности у Београду као и изложбу Савремена југословенска уметност, Сарајево. Излагао је готово на већини Октобарских салона у Београду ( 23. пута).

Као ликовни уметник добио је 24 награде. А као писац Б.Рајчевић је објавио 40 књига и добио 17 књижевних награда. Члан је УЛУС -а ,УЛУПУДС -а, УКС – Удружења књижевника Србије, Удружења ликовних критичара Србије и АИЦ – а. Изложба ће бити отворена до 05. јуна 2024.г.