У акцији „Зелени Нови Београд“ оплемењена Војвођанска улица

slika slika slika slika slika slika

Акција „Зелени Нови Београд“ коју Градска општина Нови Београд спорводи у сарадњи са ЈКП „Зеленило Београд“, као и са компанијама и грађанима Новог Београда, настављена је данас 21. марта, озелењавањем Војвођанске улице.

Ђуж разделне траке у Војвођанске улици на углу са др Ивана Рибара, засађено је 35 стабала белог јасена, од којих је је 30 стабала купила Компанија „Robert Bosch“, а пет Општина Нови Београд са наменског рачуна отворног почетком децембра прошле године, када је акција и почела.

Председник општине Бојан Бован изјавио је данас, да делу Новог Београда кроз који пролази Војвођанска улица, треба много зеленила.

-Овде још постоје индивидуална ложишта, а ова улица је спајањем Новог Београда са ауто – путем „Милош Велики“ постала изузетно прометна, односно повећао се број аутомобила који њоме пролази, па ће се са овим новим дрвећем, сигурно лакше дисати – рекао је Бован.

Он је нагласио да се акцији „Зелени Нови Београд“ одазвало неколико великих компанија, удружења грађана али и појединца.

-Прикупили смо нешто више од седам милиона динара и до краја марта, до када нам то временске прилике дозвољавају, засадићемо готово 300 одраслих, „школованих“ садница – рекао је Бован.

Он се захвалио компанијама које су исказале жељу да сви живимо у здравијем и лепшем окружењу, али и грађанима од којих готово свакодневно, најчешће утем iмејла info@zeleninovibeograd.rs, стижу сугестије где би на месту старих или посечених стабала, требало посадити нове.

– Од јесени ћемо се мало више фокусирати на садњу у блоковима и на оним парцелама за које су нам се грађани обратили – рекао је Бован позивајући компаније да и даље учествују у донирању новца на наменски рачун општине.

Директорка компаније „Bosch“ Јованка Јовановић je да је ова компанија прва у свету 2020. године постигла ЦО2 неутралност на 400 локација у свету, укључујући и две локације у Србији и то у централи на Новом Београду и у Шимановцима где имају производне погоне.

-Увек се радо одазивамо оваквим акцијама, па смо то радо одазвали и позиву Општине Нови Београд за садњу у Војвођанској улици, где смо недавно донирали средства за постављање два дигитална мерача брзине испред две основне школе – рекала је директорка Јовановић.

Мирјана Обућински испред ЈКП „Зеленило- Београд“ је подсетила да се данашња акција одржава на Међународни дан шума.

-Иако овде није реч о пошумљавању него о садњи у урбаном делу, свако стабло је значајно и представља корак ка здравијој животној средини – рекла је Обућински.

Пре Војвођанске улице, у акцији „Зелени Нови Београд“ стабла су засађена дуж булевара Михаила Пупина, Зорана Ђинђића, Улици Омладинских бригада , Парку „Ушће“, блоку 19а и блоку 30.