Трибином „Приђи ближе“ обележен Међународни дан особа са инвалидитетом на Новом Београду

slika slika slika

Трибином „Приђи ближе“, у петак 2. децембра у просторијама Општине Нови Београд, обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом у организацији општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом – „Нови Београд“ у сарадњи са НВО “Помоћ породици“.

Учешће на трибини су узели млади, ученици основних и средњих школа, стручни радници, родитељи особа са инвалидитетом као и особе са инвалидитетом.

-Видљивост особа са инвалидитетом је први корак ка њиховом изласку из спирале искључености, изолације, сиромаштва, дискриминације и незапослености. Наш заједнички задатак је да допринесемо дефинисању начина за подизање општег степена информисаности, толеранције и толерантног понашања и подршке у нашој заједници како би особе са инвалидитетом ефикасно приступиле својим правима на образовање, здравствену и социјалну заштиту – истакла је в.д. директора Центра Милка Миловановић-Минић.

Основни циљ трибине је био да информише родитеље, стручну јавност и особе са инвалидитетом  и да допринесе већој  сензибилисаности деце, младих, одраслих особа, стручних радника и опште јавности о правима и потребама особа са инвалидитетом као и њиховим специфичним талентима, способностима и развоју.

О значају подршке и разумевања потреба и права особа са инвалидитетом и њихових породица говорили су  Проф. др Светомир Бојанин дечји психијатар, др Стеван Несторов потпредседник организације „Помоћ Породици“ и  Весна Петровић родитељ и председница Управног одбора „Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом“.

На трибини су представљени подаци о актуелном статусу, законском, институционалном и стратешком оквиру за унапређење положаја особа са инвалидитетом  као и досадашња искуства и примери добре праксе када су у питању особе са инвалидитетом и њихово укључивање у живот заједнице.

Трибину је отворио хор ученика ОШ “Лаза Костић“, корисници Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама – МНРО Нови Београд и МНРО Звездара као и корисници Удружења самохраних родитеља деце са инвалидитетом „Плава шкољка“ са Звездаре својим музичким тачкама и изложбом рукотворина.

Овај значајан дан је установљен 1992. године на Генералној скупштини УН са циљем да се у целом свету права, шансе и могућности особа са инвалидитетом унапреде и да им се омогући равноправно учешће у друштву.

Општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом – “Нови Београд” који је организовао трибину „Приђи ближе“ је, између осталог, и основан са идејом да континуирано пружа помоћ и подршку рањивим групама грађана међу којима су и особе са инвалидитетом и омогући удружењима особа са инвалидитетом да унапреде свој рад.