Трибина у сусрет Међународном дану борбе против насиља над женама

slika

У четвртак 21.новембра у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом “Нови Београд” у ул. Булевар Милутина Миланковића 34.  одржана је интерактивна трибина у сусрет обележавању Међународног дана борбе против насиља над женама.

Трибину су водиле Мимица Живадиновић из Центра за самосталан живот инвалида Србије (ЦИЛС) и Косана Бекер из организације ФемПлатз које су изнеле податке из истраживања које су ове две организације спроводиле о различитим облицима насиља над женама као и последицама које након насиља трпе жене жртве насиља са посебним освртом на жене са инвалидитетом које су вишеструко дискриминисане  и маргинализоване а тиме и много чешће жртве родно заснованог насиља.

“Током трибине изнета су лична искуства жртава насиља. Препознате  су и истакнуте добре праксе које поједине организације цивилног друштва спроводе како би се жртве насиља оснажиле да преузму активну улогу у спречавању даљег насиља и наставе да се боре да што боље саме и уз помоћ адекватних институција  санирају физичке и психичке трауме и наставе да живе што је могуће квалитетнијим и самосталнијим животом далеко од насилника и његовог утицаја. ” изјавила је директорка општинског Центра,  Милка Миловановић-Минић након трибине.

Ова трибина је још једна у низу активности које је општински Центар подржао и у којима је учествовао као партнер са циљем подизања свести о значају препознавања и правовременог И адекватног  пријављивања насиља надлежним институцијама како би се даље насиље прекинуло и спречило и како би се избегле најдрастичније смртне последице.

25.новембар је проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Феминист Енцуентро) одржаном у Боготи 1981.г. На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама.

Овај датум  је одабран и као дан сећања на сестре Мирабел (Патриу, Минерву и Мариу Тересу) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској републици 1960.
Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.