Трибина поводом месеца солидарности са старима

slika slika slika slika

У оквиру Месеца солидарности са старима у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ одржана је трибина на којој је представљена публикација ПРИГУШЕНА СВЕТЛА ГРАДА произишла из студије о положају и потребама старачких самачких домаћинстава Новог Београда коју је спровело Удружење Амитy. Популациони фонд УН је финансијски подржао овај пројекат а логистичку подршку реализацији истраживања пружили су општина Нови Београд и општински Центар за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом.

На општини Нови Београд, најбројнијој у Србији, више од трећине становника, око 38.000, старије је од 65 година. Они су били у фокусу истраживања „Пригушена светла града“, како би се утврдило како живе и какве су им потребе. Помоћ у кући и здравствена нега су им најпотребнији, показује истраживање. Услуге подршке, међутим, углавном су им недоступне, па се ослањају на подршку породице, пријатеља и комшија. Најтеже је онима који живе сами, а такав је сваки 16. становник Новог Београда.

Испред домаћина, учеснике трибине претежно старије од 65 година као и представнике  Друштва за дечију и церебралну парализу који су учествовали у истраживању поздравила је директорка општинског центра Милка Миловановић-Минић истакавши да су општина Нови Београд и општински Центар посвећени унапређењу квалитета живота старијих новобеограђана, да се уз уважавање животних потреба континуирано осмишљавају програми подршке који подстичу инклузивне процесе, међугенерацијску солидарност и активно старење.

Драгоцена искуства наших старијих суграђана и резултати овог релевантног истраживања у којем је учествовало преко шест стотина старих од којих је више од две трећине истакло да је задовољно подршком коју добијају у општини у којој живе посебно нас радују и обавезују да интезивирамо и учинимо још доступнијим програме подршке активном старењу.Ова студија представља значајан допринос политици мера у креирању будућег амбијента и подршке за старије суграђане који живе на Новом Београду.

Резултате и закључке овог истраживања представила је Надежда Старић из Удружења „Амитy“ истакавши да је истраживање о положају и потребама старачких домаћинстава Новог Београда, које је спроведено на репрезентативном узорку од 666 , у периоду од марта до јуна 2017, показало  да су старији активни колико год им то њихове могућности дозвољавају, и да су равноправни чланови друштва, са становишта својих доприноса, а да друштво константно балансира, односно настоји да им пружи само оно што баш мора.

Испред Популационог фонда УН, канцеларије у Београду  присутне је поздравила Јована Убипарип која се захвалила свим учесницима ове обимне и значајне студије и нагласила који значај она има, не само за старије људе, већ и за креаторе политика, па и за Популациони фонд УН
На трибини су говориле др Љиљана Абрамовић-Савић, педијатар и Надежда Трпковић економиста, пензионерке и учеснице истраживања.

Главне препоруке проистекле из овог истраживања тичу се:

  • конципирања и имплементације концепта активног старења у заједници;
  • активног подстицања капацитета породице за бригу о старијима;
  • промовисање цивилних иницијатива у локалној заједници и
  • развијање нових и унапређење постојећих сервиса за старије у локалним заједницама.