Трибина поводом Европског дана жртава: Насиље није приватна ствар

slika slika slika

Насиље није приватна ствар, починиоци морају бити кажњени а жртве морају да добију подршку заједнице, изјавила је директорка Општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ Милка Миловановић Минић, на трибини поводом обележавања Европског дана жртава 22. фебруара.

Трибину под називом „Да свака жртва буде препозната: Нови Београд уз вас!” у просторијама Центра, 23. фебруара организовало је Виктимолошко друштво Србије, с којим је Центар прошле године успоставио сарадњу.

Директорка Центра је истакла да Центар повезује своје сараднике, партнере и институције како би се проширила и унапредила мрежа подршке жртвама насиља различитог облика криминалитета и како би се допринело његовој превенцији.

– Насиље често остаје непрепознато и колико год се трудили, превенција не даје увек очекивани резултат – рекла је Миловановић Минић. – Због тога је важно да будемо усмерени једни на друге, да уочавамо необичне, неуобичајене и екстремне промене у понашању код наших најближих рођака, сарадника, пријатеља, комшија, деце, те да их не занемарујемо, већ да реагујемо тако што ћемо то пријавити, предузети што је до нас и спречити да насиље ескалира – поручила је директорка Центра.

Учесници трибине су истакли да грађани пре свега морају да буду адекватно информисани о свим видовима помоћи и подршке на локалном нивоу, посебно кад је реч о осетљивим групама, као што су особе са инвалидитетом, стари, млади, жене и деца.

Директорка Виктимолошког друштва Србије Јасмина Николић је нагласила, између осталог, да је култура сећања на све жртве насиља важан део процеса превенције и заштите од виктимизације свих жртава због чега је Виктимолошко друштво покренуло иницијативу да се 3. мај прогласи Даном сећања на жртве масовних убистава која су се догодила у Србији током прошле године.

-На овај начин желимо да се сваке године сетимо свих настрадалих у масовним убиствима и пошаљемо поруку јавности да овако трагични догађаји не смеју никада да се понове – рекла је Јасмина Николић.