Трибина поводом Европског дана особа са аутизмом

slika slika slika

Поводом Европског дана аутизма у просторијама општинског Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“,  одржана је трибина ,,Подршка особама са аутизмом у различитим етапама животног циклуса“.

Трибину је организовало Београдско удружење за помоћ особама са аутизмом у сарадњи са општинским Центром за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“.

Трибину је отворио председник Београдског удружења особа са аутизмом, Мирко Гојић који се захвалио општини Нови Београд и општинском Центру на подршци у реализације различитих тематских трибине за родитеље и стручњаке као и музичко-плесних радионица за децу са аутизмом са територије целог града.

Испред општинског Центра, велики број родитеља и стручњака је поздравила директорка општинског Центра, Милка Миловановић-Минић истаквши значај сарадње удружења и Центра на обезбеђивању континуиране подршке  како у едукацијама тако и у реализацији конкретних садржаја радионичарског типа што је у претходне две године и био случај као и да ће Центар ову врсту подршку пружати удружењу и у будуће.

На трибини је говорио Проф. др Ненад Глумбић, редовни професор ФАСПЕР-а, о облицима подршке особама са аутизмом.

Деца са аутизмом одрастају у особе са аутизмом. Континуирана подршка родитеља, чланова породице, ангажованих стручњака, уже и шире друштвене заједнице начин је да особа са аутизмом оствари свој пун потенцијал. Видови и интезитет потребне

подршке мењају се самим одрастањем.  У вези са делегираним питањима и интересовањима родитеља и стручњака на трибини су обрађене следеће теме:

-Промене у клиничкој слици аутизма у функцији узраста,

-Специфичне потребе за подршком у адолесценцији,

-Одрасле и остареле особе са аутизмомИсход и прогноза аутистичног поремећаја

– Облици подршке у остваривању потенцијала

– Облици подршке у редукцији непожељних облика понашања

– Подршка породици особа са аутизмом