Трибина „На матуру без аутомобила“ у сали општине

slika slika slika slika slika slika

За матуранте новобеоградских средњих школа у сали 1 Градске општине Нови Београд, данас је у организацији Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и Савета за безбедност саобраћаја општине Нови Београд, одржана трибина „На матуру без аутомобила“.

Реч је о значајној кампањи којом се младима у Србији скреће пажња на ризична понашања у саобраћају и начину да те ризике избегну и сачувају своје животе и животе других учесника у саобраћају. Кампања је покренута 2014. године, после велике трагедије у Крагујевцу 2013. године у којој је, враћајући се са матурске вечери, страдала група матураната.

Трибини је присуствовало стотинак новобеоградских матураната које је у уводној речи поздравио председник Градске општине Нови Београд Бојан Бован, а на ученике је најснажнији утисак оставила новинарка Деа Ђурђевић, која је говорила о личном искуству преживљавања саобрачајне несреће, као и обраћање Николе Миљковића, најмлађег шампиона Европе на брдским стазама за 2016. годину.

Као успешан аутомобилиста који је каријеру започео 2005. године, Миљковић је младима поручио да се у свим приликама, било да је реч о тркачким стазама или саобраћају, морају поштовати правила и вожња прилагодити условима на стази или путу.

Прослава матуре за многобројне младе људе често је нека врста оправдања за прво пијанство, а брза вожња, вожња без појаса, некоришћење кациге и употреба алкохола пре седања за волан, могу да промене живот из корена, истакли су представници Агенције за саобраћај.

Сви говорници били су децидни у препоруци матурантима, да их на једну од најзначајнијих прослава у животу, возе родитељи, пријатељи или да користе такси превоз.