„Тајна бакине шкриње“ испунила салу у блоку 45 и деци открила старе предмете и обичаје

slika slika slika slika slika

Новобеоградски основци, данас су у сали Месне заједнице „Сава“, у блоку 45, уживали у представи „Тајна бакине шкриње“ , предметима и инструментима које је већина малишана први пут чула и видела.

Кавал, фрула и гајде, уз позоришну представу, били су саставни део бесплатног програма који су за децу до четвртог разреда основних школа организовали Општина Нови Београд и Новобеоградска културна мрежа, у сарадњи са Дечијим културним центром Београд (ДКЦБ).

Представа ДКЦБ „Тајна бакине шкриње“ за коју је адаптацију сценарија и режију урадила Снежана Бећаревић Поповић, приказује културу и обичаје карактеристичне за Србију на прелазу из 19. у 20. век.

У сусрету са ликовима који симболишу прошлост, бака Мара и деда Сима, које играју глумци Снежана Бећаревић и Гојко Белетић и њихови унуци Мирко и Мирка у извођењу Лазара Дубоваца и Иване Дубовац, из сандука, односно шкиње на тавану, откивали су деци један по један заборављени предмет.

У шкрињи су се између осталог нашли ибрик, петролеј лампа, гушчије перо, мастионица са упијачем, aван. Проналазак старих предмета, био је повод да се са унуцима и публиком подле породичне успомене, култура и навике српских грађанских породица из тог доба.

Унуци Мирко и Мирка и деца у публици, уз смех су откривали како се гости позивају на славу, на чему се некад спавало, какав је био стил одевања, чули су за мноштво старих заната, попут абаџије, кујунџије или терзије,  али и то како је дека запросио баку, односно какав је у то време био обичај приликом склапања брака.

Сала са 160 места била је попуњена до последњег места, а звук чобанских инструмената, повод за активно учешће деце у едукативој музичкој радионици др Милоша Николића.