Студенти логопедије на пракси у новобеоградским вртићима

slika slika slika slika slika

Студенти Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију – смер логопедија, обављаће стручну праксу у вртићима Предшколске установе „11. април“. Пракса у вртићима омогућена је свим студентима завршне године тог факултера, што је готово 70 академаца.

Пракса се реализује на основу Споразума о сарадњи између Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“, Предшколске установе и Факултета, а уводно предавање за студенте одржано је 21. марта, у просторијама Центра на Новом Београду.

Директорка општинског центра Милка Миловановић Минић, пожелела је свима успешну сарадњу и истакла да је својевремено као студент логопедије прижељкивала квалитетну праксу у којој би радећи са децом, уз подршку старијих колега логопеда, потврдила теоријска знања и наставила да учи, те да се радује што су се околности промениле.

Општински Центар, као јединствена установа која повезује различите установе из области здравства, образовања и социјалне заштите, цивилни сектор и појединце, према речима директорке, успео је да направи озбиљан искорак.

-Сарадњом вашег факултета са највећом предшколском установом у региону и Лого центром, који је већ дуго наш партнер на локалу, пружиће вам могућност да стекнете знања и вештине које ће вам помоћи да будете најбоља подршка деци и њиховим родитељима у препознавању, превенцији и лечењу различитих проблема у развоју језика и говора код деце – рекла Миловановић Минић.

ПУ „11. април“ подржава здрав развој и одрастање 8. 500 малишана, што је чини највећом установом овог типа у региону, додала је Миловановић Минић, а студенте који ће у тој установи бити на пракси поздравила је и директорка Јелена Дубљевић.

Она је нагласила да смо сведоци пораста потреба за подршком деци у области говорно-језичког развоја.

-Живимо у време када су деца изложена утицају медија, када је интеракција која је значајна за говорно-језички развој замењена дигиталним уређајем и о овоме смо већ раније говорили на нашим трибинама. Тема којом ће се кроз праксу бавити студенти логопедије, односи се на развијање предчиталачких навика код деце и указује на важност рада са децом на пољу говорно језичког развоја у раном узрасту, као и утицају говорних вештина као важне припреме за даље учење – рекла је Јелена Дубљевић.

Студенти завршне године логопедије, обављаће праксу уз супервизију доц. др Бојане Дрљан и логопеда из Предшколске установе. Смернице за рад студентима представио је тим Лого центра, односно логопеди Драгана Лукић и Драгана Стеванчевић, под менторством Оливере Вилимановић.

Општински Центар, како је речено, са Лого центром је већ остварио добру сарадњу, како би предшколаци са Новог Београда били што спремнији за полазак у школу.