Семинари за васпитаче и учитеље: Да нам деца буду што безбеднија у саобраћају

slika slika slika

Градсака општина Нови Београд организовала је током викенда семинаре из области безбедности саобраћаја за васпитаче и учитеље са територије Новог Београда о томе како деци да пренесу основне лекције о безбедном учешћу у саобраћају, било да пешаче, возе бицикл или се возе у аутомобилу и аутобусу.

Носилац пројекта стручног усавршавања васпитача и учитеља, који најмлађе треба да упуте како да на путу од куће до школе брину о себи и својим вршњацима, био је Савет за безбедност саобраћаја Општине Нови Београд.

Семинар за васпитаче организован је у суботу 23. септембра у вртићу „Искрица“ на Бежанијској коси, а за учитеље, дан касније, у недељу, у скупштинској сали ГО Нови Београд.  

Оба семинара отворио је Дејан Зорић, члан Већа ГО Нови Београд и председник Савета за саобраћај, који је истакао да је анализа безбедности у саобраћају показала да су најмлађи најугроженија категорија становништва, те да су поред родитеља, васпитачи и учитељи први позвани да децу упуте како да избегну саобраћајне незгоде.

Стручна предавања којима је присуствовало више од 40 учитеља и више од 50 васпитача, одржали су професори Саобраћајног факултета у Београду, који су између осталог говорили о типичним ситуацијама у којима деца страдају, о томе које су најчешће грешке деце и возача, као и о начинима преношења лекција за децу, било да пешаче или користе неко превозно средство.

Нови Београд, према речима председника општине Бојана Бована, наставиће да се бави овом темом у складу са Стратегијом за безбедност у саобраћају за период од 2021. године до 2025. коју су сачинили Секретаријат за саобраћај Града Београда и Саобраћајни факултет у Београду.

– Део Стратегије који се односи на Нови Београд, ослања се на неколико битних и упозоравајућих података, а то су; повећан ризик учешћа пешака у саобраћајним незгодама са смртним исходом, затим број незгода са смртним исходом у којима учествују возила јавног градског превоза, а у посебном ризику су и бициклисти. Због тога је важно да се посебно посветимо свакој од ових категорија учесника у саобраћају и да свако у свом домену допринесе већој безбедности деце, као и свих становника Новог Београда – каже Бован.