Савет за безбедност саобраћаја усвојио програм рада за 2024.

slika slika slika slika slika slika slika slika

Савет за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Нови Београд одржао је 6. фебруара седницу на којој је усвојен Годишњи програм рада.

Чланови Савета усвојили су мере и актвивности за унапређење безбедности пешака, бициклиста, као и организовање трибина, округлих столова и других стручних скупова на ову тему.

Организација прошлогодишњих догађаја, како је закључено на седници, наишла је на неподељену подршку учесника активности које је Савет рализовао, па ће едукација васпитача и учитеља, трибине за грађане као и радионице за најмлађе са темама безбедног учествовања у саобраћају, бити и ове године у фокусу рада Савета.

Програмом за 2024. годину, између осталог, предвиђена је реализација два семинара за васпитаче и учитеље из области безбедности пешака у саобраћају, као и такмичења ученика за други, трећи и четврти разред новобеоградских основних школа, у којима су ђаци прошле године радо учествовали.

Предвиђена је и организација „Бициклијаде“, као вид едукативног програма за најмлађе, начин указивања на безбедност бициклиста и промоције вожње бицикла као здравог стила живота.

Савет ће, како је речено, покренути више иницијатива из области унапређења безбедности учесника у саобраћају на подручју општине, а кад је реч о сарадњи са Управом саобраћајне полиције предложиће да се повећа број локација обухваћених аутоматском контролом брзине кретања аутомобила.

На седници су презентовани и подаци Полицијске управе за територију ГО Нови Београд, према којима су се од 1. јанура 2024. године до 5.фебруара, догодиле 144 саобраћајне незгоде с материјалном штетом, од којих су две имале смртни исход. Страдали су један пешак и један возач, док је осморо учесника у саобраћају задобило тешке телесне повреде.

Поред представника општине, Савет за безбедност у саобраћају ГО Нови Београд чине представници Полицијске управе Нови Београд, ЈКП “Београд пут“, „Јавног предузећа путеви“, Секретаријата за саобраћај Градске управе Београда, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Саобраћајног факултета у Београду, као и „Паркинг сервиса“ и SAT „Media group“.

Током седнице најављен је и састанак са представницима локалних самоупра на тему финансирања програма за унапређење безбедности саобраћаја у 2024. години, која је одржана јуче 7. фебруара у сали 1 ГО Нови Београд, а коју је иницирала Агенција за безбедност саобраћаја.

На основу Националног годишњег програма опредељена су средства за реализацију мера и активности за унапређење саобраћаја у јединицама локалне самоуправе, а њихова ефикасна расподела, како је наглашено на том састанку, допринеће достизању стратешког циља који предвиђа да се до 2030. године број погинулих и тешко телесно повређених смањи за 50% у односу на 2019.годину, као и да саобраћајне незгоде буду без погинуле деце.

У име Градске општине Нови Београд састанку је присуствоао члан Савета за безбедност саобраћаја Владимир Угреновић.