Савет за безбедност саобраћаја сумирао успешне резултате рада у овој години

slika slika slika slika

Савет за безбедност саобраћаја Градске општине Нови Београд, у потпуности је рализовао програм усвојен у марту ове године, а манифестације, едукативни програми и трибине које је спровео Савет, заслужују да се нађу у програму рада и наредне године – рекао је предсеник општине Бојан Бован на седници Савета, одржаној у среду 20. децембра у просторијама општине.

Савет чине представници Полицијске управе Нови Београд, ЈКП “ Београд пут“, затим „Јавног предузећа путеви“, Секретаријата за саобраћај Градске управе Београда, Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, „Паркинг сервиса“, SAT „Media group“ и Саобраћајног факултета у Београду.

Према речима председника општине, свако је дао допринос да активности из области безбедности у саобраћају наиђу на добар одзив и подршку грађана.

Он је нагласио да ће наредна седница Савета бити већ у јануару 2024. године, како би се на време припремиле неке од активности Савета, а затим се осврнуо на неколико акција које су привукле велику пажњу учесника и грађана Новог Београда.

У првој половини маја ове године, реализоваона је веома посећена и занимљива манифестација „Новобеоградска породичне бициклијада“. У Парку Ушће код споменика „Вечна ватра“, суграђани и гости Новог Београда учествовали су у дружењу и вожњи бицикла.

-Поред афирмације здравог стила живота и породчног окупљања, „Бициклијада“ је између осталог била усмерена на то да најмлађи суграђани уз помоћ стручњака и својих родитеља, на посебно постављеним полигонима, савладају вештину управљања бициклом и науче како да безбедно учествују у саобраћају, па се надам да ће се наћи на програму рада и следеће године – рекао је Бован.

Он је подсетио да су у просторијама Градске општине Нови Београд, 26. и 27. новембра одржане четири трибине посвећене безбедности у саобраћају и то трибине „Безбедност пешака“, „Безбедност деце у саобраћају“, затим „Безбедност корисника јавног превоза“ и „Безбедбист старијих учесника у саобраћају“.

Представници Саобраћајног факултета (СФ) Катедре за безбедност саобраћаја, на почетку сваке трибине, представили су најважније резултате истраживања о саобраћајним незгодама различитих учесника у саобраћају у претходних пет година.

Савет је према речима предсеника општине имао одличну сарадњу и са новобеоградским школама.

У сарадњи са 19 основних школа са територије општине, за ђаке других разреда тих школа, организовано је занимљиво такмичење „Безбедан школарац“. Финале тог такмичења одржано је 15. децембра у просторајама општине. Према оцени учитеља реч је о изузетно посећеној ваннаставној активности у којој су деца имала могућност да пишу, цртају, праве макете и решавају квиз питања на тему безбедности у саобраћају, а затим да полажу тест на школском полигону.

Учитељи су како је рекао Бован, предложили да се овакво такмичење наредне године организује и за ђаке трећих и четвртих разреда, што је набоља потврда успеха овог програма.

Према речима предсеника општине, изузетно посећене биле су и трибине за васпитаче и учитеље који су се одазвали стручном предавању о томе како да децу заинтересују за тему безбедности у саобраћају и представе им важност те теме.