Сарадња са Покретом Треће доба за квалитетнији живот најстаријих

slika slika

Општина Нови Београд настојаће и даље да својим најстаријим суграђанима обезбеди квалитетна дружења, богатије културно-уметничке и едукативне програме и присуство у друштвеној заједници – изјавила је директорка Центра за бригу о старима, деци и особама са инвалидитетом „Нови Београд“ Милка Миловановић Минић, приликом потписивања Протокола о сарадњи са Покретом Треће доба.

У име Покрета Треће доба Београда, протокол је 24. јануара, у просторијама општине потписао председник Владимир Јестратијевић.

– Република Србија дели судбину окружења и целе Европе када су у питању демографски подаци о броју популације наших најстаријих суграђана. Недавни попис показује да је сваки пети становник старији од 65 година – додала је Миловановић Минић.

Она је нагласила да старост често доноси усамљеност и недостатак физичке активности, те да ће поред оног што општина Нови Београд већ чини за најстарије, организовањем низа бесплатних програма, то чинити и посредсвом заједничких аквитности Центра и Покрета, што, како је истакла, доприноси смањивању ризика од депресије, деменције или психосоматских обољења, карактеристичних за треће животно доба

Владимир Јестратијевић је истакао да Покрет чине многобројни волонтери и ентузијасти, те да ће кроз сарадњу са општином Нови Београд радити на покретању многих тема, од очувања здраве животне средине и традиције до организовања манифестација са најмлађима.

Приликом потписивања протокола најављено је и „Друго посело трећег доба“, манифестација која ће биди организована 14. фебруара 2024. године у 18 сати у великој сали Дома омладине у Београду.

Реч је о културно-уметничкој приредби на којој ће између осталих учествовати дечји хор, здравичари, глумци, плесне групе, вокални солисти, студенати Факултета драмских уметности из Београда.

Улаз за све учеснике и посетиоце ће бити бесплатан.